EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Малки или големи компании се търгуват добре?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малки или големи компании се търгуват добре?

mail17:07 | 26.09.2009прегледи 534 коментарикоментари 0


Цветослав Цачев, Елана трейдинг
Седем месеца след дъното на българската борса покачването на индексите е близо 100%. Този ръст в голяма степен е следствие на силния спад, тъй като за много компании у нас кризата все още е ежедневното състояние на бизнеса.
Масов ръст на акциите може да се очаква най-вече в ранната фаза на борсовия растеж. Интересът към компании с пазарна капитализация от 100 милиона или 10 милиона лева е коренно различен.
В първия случай можеше да се очаква засилено присъствие на институционални инвеститори от страната и чужбина, докато фирмите с малка капитализация ще се купуват основно от индивидуални инвеститори. Това в известна степен се потвърждава и от месечното изменение през март и април при голяма част от ликвидните позиции. Най-големите 15 компании на борсата се представят по-добре от останалите за този период.
Изключенията са две – Петрол и Корпоративна търговска банка, които не са сред най-ликвидните дружества на борсата и почти не следват посоката на целия пазар.
При изключването им се оказва, че по-големите компании са се покачвали осезаемо по-силно през април и август. Дори и за целия период от началото на март до третата седмица на септември включително, има превес в ръста им спрямо компаниите с капитализация под 50 милиона лева.
През април има осезаемо по-добро представяне на големите компании, като през август и най-вече през септември това предимство намалява съществено.
По-малките дружества се радват на повече интерес от инвеститорите, като това е доказателство за водещата роля на индивидуалните инвеститори в борсовия ръст в края на лятото. Тълкуването на факта може да бъде в две посоки:
Първата, от гледна точка на борсовия оптимизъм, е основана на растящия брой индивидуални инвеститори и на капиталите, които навлизат пряко или непряко чрез взаимни фондове.
Втората застъпва тезата, че ръстът вече се дължи предимно на малките компании и на индивидуалните инвеститори, което не подсказва устойчивост за борсата.
И двете тези обаче са пресилени. Все още не може да се говори за еуфория на борсата и за масово прехвърляне на спестявания към инвестиции.
Кратката история на българския пазар ни подсказва, че борсовия оптимизъм продължава много по-дълго и с все по-големи мащаби. БФБ е все още много далеч от психологията на 2007 и тепърва предстои периода на много по-добро представяне на малките компании спрямо по-големите дружества. Но промяната в поведението на пазара може да създаде възможност за по-сериозен спад на цените спрямо предишните няколко месеца.
Въпросът какво да се купува на този етап става все по-важен. Ниската ликвидност обещава бързи печалби при по-висок риск при всяка краткосрочна корекция. В същото време по-добре представилите се през април компании отчетоха и по-висок ръст през август. Т.е. най-печелившите през април са и най-силно растящите през август. Изключенията са едва няколко компании. Стратегията за подбиране на по-печелившите дружества даде добри резултати през август, но през септември има промяна - по-добро представяне имат компаниите, които са изоставали през април. Това е свързано с все по-големия интерес към малките компании.
Следващото сравнение ще бъде много по-полезно за инвеститорите при корекция на борсата в краткосрочен период. Дружествата с по-големи загуби през юни, когато компаниите отчетоха спад на месечна база, са се представяли малко по-добре в последствие. Зависимостта не е толкова силно изразена, но при сравняването на компаниите и по пазарна капитализация се вижда предимството на по-големите.
Така представената информация може да се обобщи в следното:
1.Борсата навлиза в етап на растеж, който е характерен за прегряването й, но все още в много ранен етап. Това не увеличава риска от спад, а само би допринесло за по-големи колебания в цените. БФБ остава зависима най-вече от международната конюнктура, която показва признаци на започване на краткосрочна корекция. Ако продължи покачването може да се очаква по-малките компании да се представят по-добре.
2.При евентуална корекция може да се купят акциите на най-големите компании по капитализация, които са паднали повече. В последствие, може да се промени структурата на портфейла към по-малки дружества.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886