EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малки винарни залагат на качествени вина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малки винарни залагат на качествени вина

mail11:55 | 10.02.2010прегледи 1784 коментарикоментари 0


Компанията Лайт Касъл ЕООД  ще строи нова винарска изба в Ивайловград. Тя ще бъде в района на бившето военно поделение, където фирмата вече е изградила хотел, ресторант и басейн, съобщава Кърджали прес. За финансиране ще кандидатства по програми, които подпомагат лозарството и винопроизводството, казва технологът Мариана Илчева.
Фирмата продава седем марки вина от реколта 2007, произведени от висококачествено собствено грозде. Продуктите се предлагат на място, в специализирани магазини и във фирмения магазин в столицата.
Виното е отлежало в български и френски бъчви, които се зареждат за първи път.
Трендафил и Розалина розе са двете запазени марки на производителите. Първото се състои от три елитни сорта – Мерло, Каберне Совиньон и Сира, а второто от  Мерло. Другите вина, които предлага са Сира, Мерло и Каберне Совиньон. Продукцията от реколта 2008 ще излязат на пазара към края на тази година. Трябва три години да старее, уточнява Мариана Илчева.
Компанията разполага с над 600 дка собствени лозя. Сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира са засадени през 2004 г. Две години по-късно са заложени  Пино Ноар, Темпранило, Санджовезе Анджелота.
И тук усещат, че пазарът на вино в момента е свит. Преди години България е изнасяла огромни количества наливни червени вина Мерло и Каберне Совиньон за Япония, за Англия са отивали вината Розе. Загубени са и руските пазари. Вече никой не  купува наливно вино за износ.
На нашия пазар има италиански и чилийски вина, на по-ниски цени от родните. Причината е, че производителите там получавали  дотация от държавата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048