EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малка визова криза ЕС-САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малка визова криза ЕС-САЩ

mail13:39 | 25.04.2016прегледи 646 коментарикоментари 0


България и Румъния искат от ЕС да въведе визи за гражданите на САЩ, но това вероятно няма да се случи. Опитите на европейските власти да се справят със ситуацията обаче не вървят добре, коментира EU Observer.
Двете страни искат от ЕС действия, тъй като американците могат да влизат в която и да е страна от Съюза без разрешително, но САЩ не дават същите права на хората от България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.
„Ние сме членове на ЕС от 10 години и не разбираме защо трябва да бъдем третирани по различен начин. На политиците им е трудно да обяснят това на народа си“, казва български дипломат. „Може гласът ни да не се чува колкото на румънците, но сме на същото мнение“.
Румънски източник посочва, че Румъния ще гласува в тази посока на Съвета на ЕС. „Това е нашият шанс да получим реципрочност по отношение на визите“, казва той.
„Шансът“ идва от европейски закон, който казва, че ако САЩ не променят правилата за визите до 12 април, тогава ЕК ще въведе визи за американците. Е, САЩ не ги промениха.
Малката криза застрашава да отрови презокеанските отношения и да коства милиарди евро загуби за туризма, но едва ли ще сложи край на визовата война, коментира изданието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg