EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малка ВЕИ до 20 kW само с уведомление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малка ВЕИ до 20 kW само с уведомление

mail13:12 | 18.01.2023прегледи 585 коментарикоментари 0


В края на миналата година председателят на Сдружение „Соларна Академия България“ инж. Веселин Тодоров предложи ключови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които се отнасят до въвеждането на уведомителния режим за малки централи за собствена употреба, който вече е факт. Те бяха коментирани с представители на парламента с цел подобряване на средата за инвестиция във фотоволтаични централи чрез значителни административни облекчения.

След заседание на парламента беше взето решение за облекчаване на процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи чрез въвеждане на реален уведомителен режим. Централи за собствена употреба ще се изграждат без разрешение за строеж при инсталиране на мощност до 20 kW. Народните представители приеха окончателно на второ четене промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). От Сдружение „Соларна Академия България“ коментират, че промяната е положителна и дългоочаквана както от инвеститорите, така и от бранша.

„През последните две години от Сдружение „Соларна Академия България“ работихме усилено в посока въвеждане на уведомителния режим, използвайки всякакви институционални механизми. Радваме се, че усилията ни дадоха ефект и депутатите приеха на второ четене и предложените от нас законови промени. Такива режими отдавна са въведени в страните в Западна Европа. За нас приетите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са дългоочаквани и стъпка напред към енергийната независимост на България и ще продължим да работим с бранша и народните представители за подобряване на режима на инсталиране на централите и гарантиране на тяхната безопасност“, коментира инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“.

Инж. Веселин Тодоров и членовете на сдружението направиха и предложение за промяна в Закона за енергетиката. С представители на парламента те коментираха, че предвид финансирането на този тип инсталации през следващите години, безопасността и качеството на съоръженията е възможно да бъде компрометирана. За да се избегнат негативни последствия, според специалистите е необходимо да се намери начин за ясното гарантиране на квалификацията на изпълнителите, които ще работят по тези централи със законови и подзаконови нормативни рамки.

Сдружение „Соларна Академия България“ предложи за обсъждане проект за класификация на типа централи, които ще се изграждат в България, както и изисквания за необходима квалификация, спрямо размера на изгражданата инсталация. Според експертите това би гарантирало качеството и безопасността на централите, както и дългогодишната им експлоатация.

-------------------------

Сдружение СОЛАРНА АКАДЕМИЯ БЪЛГАРИЯ е основано в края на 2021 година като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg