EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Малайзия връща боклук

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малайзия връща боклук

mail13:30 | 23.01.2020прегледи 1093 коментарикоментари 0


Малайзия изпрати обратно 150 контейнера с пластмасови отпадъци в 13 предимно богати страни след третото тримесечие на миналата година, като министърът на околната среда предупреди, че тези, които искат да превърнат страната в кофа за боклук на света, могат само да „мечтаят“.

Регионът е залят от пластмаса от по-развити икономики като САЩ и Великобритания от 2018 г., след като Китай, който преди това се хвалеше с голяма индустрия за рециклиране, нареди спиране на повечето внос на боклуци. Много китайски предприятия за рециклиране се преместиха в Малайзия след влизането на забраната, което доведе до това, че огромни количества пластмаса се доставят без разрешителни и наводняват малки общини.

Сега правителствата в региона изпращат обратно нелегално внесена пластмаса, а министърът на околната среда Йео Бей Ин заяви, че Малайзия е върнала 150 контейнерни кораба, превозващи 3737 метрични тона, на места, включително Франция, Великобритания и САЩ. От 150 контейнера 43 са върнати във Франция, 42 за Обединеното кралство, 17 за САЩ, 11 за Канада, 10 за Испания, а останалите за Хонконг, Япония, Сингапур, Португалия, Китай, Бангладеш, Шри Ланка и Литва, съобщи нейното министерство.

Длъжностните лица се надяват в близко бъдеще да изпратят още 110 контейнера обратно , 60 от които са дошли от САЩ, каза Йео. Властите "ще предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че Малайзия няма да стане сметището на света", добави тя. Министерството на околната среда "ще продължи да води война срещу замърсяването, включително срещу пластмасовите отпадъци", каза тя пред репортери в северния град Бътъруърт, където се намира голямо пристанище, откъдето някои контейнери са изпратени обратно. Страните износители и морските линии покриха разходите за връщане на контейнерите. "Не искаме да плащаме нито един цент", каза министърът. "Хората изхвърлят боклука си във вашата страна. Не трябва ние да плащаме, за да го изпратим обратно."

Няколко държави от Югоизточна Азия изпратиха обратно нежелани отпадъци през последните месеци. Индонезия върна стотици контейнери в страните си на произход, а Филипините върнаха огромна пратка боклук в Канада./БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888