EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Макрон: Германия има изгода от дисбаланси в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Макрон: Германия има изгода от дисбаланси в еврозоната

mail12:27 | 13.07.2017прегледи 9134 коментарикоментари 0


Германия има финансова изгода от съществуващите дисбаланси в еврозоната. Такова мнение изрази френският президент Еманюел Макрон в интервю за немската медийна група "Функе". "Има победители: Към тях се отнася и Германия, която можеше да въведе реформи, но извлича изгода от дисбаланса в еврозоната. Това е нездравословно, защото няма устойчивост", каза френският държавен глава. Според Макрон "страните, които вече имат голям държавен дълг, ще имат занапред още повече задължения", а конкурентноспособните страни няма да могат да укрепят позициите си. "Бих искал да видя, че еврозоната може да бъде по-хомогенна, в момента тя не функционира правилно, защото различията стават все по-големи," поясни той. Той е убеден също така, че ЕС следва да разработи механизми, които да превърнат сътрудничеството във финансовата сфера в по-справедливо и призова за съживяване на публичните и частните инвестиции в Европа. "Това е от ключът към един устойчив съюз. Имаме нужда от еврозона с общ бюджет, правителства, която разпределят бюджетните средства и с демократични механизми за контрол, което към днешна дата не съществува".

Същевременно, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон председателстваха съвместно заседание в Триест, целящо да подчертае френско-германската решимост да реновира Европейския съюз. Срещата в Елисейския дворец се проведе с пристигането на американския президент Доналд Тръмп в Париж по повод националния празник на Франция. Макрон бе избран през май, обещавайки да преработи 28-членния блок с редица инициативи за задълбочаване на интеграцията в ЕС в отбраната, сигурността и имиграцията.

39-годишният френски лидер иска да съживи традиционния "двигател" зад европейската интеграция - следвоенния съюз на Париж и Берлин, който завърши годините на конфликт. Но с по-малко от три месеца преди парламентарните избори в Германия, ще бъде трудно Париж и Берлин да продължат напред по ключови въпроси като реформата в еврозоната.


Тагове: Макрон, Меркел
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg