EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македония черпи опит от български банкери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония черпи опит от български банкери

mail14:49 | 26.01.2010прегледи 860 коментарикоментари 0


Българската банка за развитие /ББР/ и Македонската банка за развитие са подписали днес Договор за сътрудничество, съобщават от ББР.
По силата на документа македонските банкери ще ползват опита на ББР за използването на европейските финансови инструменти - предимно гаранционни и кредитни линии. Споразумението е било парафирано в София от главните изпълнителни директори на
македонската финансова институция Драган Мартиновски и Кенан Идризи и от изпълнителните директори на ББР Димитър Димитров и Сашо Чакалски.
ББР е препоръчана на македонските банкери от европейски експерти заради ефективното усвояване на финансовия ресурс. ББР е първата финансова институция от новоприсъединилите се към ЕС страни, която е получила две гаранционни линии от Европейския инвестиционен фонд и вече шеста година успешно ги използва, посочват от банката.
ББР ще предостави на македонската страна и ноу-хау за привличането на дългосрочен финансов ресурс от международни специализирани банки без държавна гаранция.
През 2009 г. ББР е привлякла кредитни и гаранционни линии от чужди финансови институции за около 300 млн. лева. Банката има дългогодишни споразумения с Европейския инвестиционен фонд, Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, Японската банка за международно сътрудничество, Китайската банка за развитие, Черноморската банка за търговия и развитие и с Европейския инвестиционен фонд. Целият ресурс е предоставен на банката без държавна гаранция.
Ръководствата на двете банки са се договорили още за съвместно финансиране на проекти и за стимулиране на обмена между български и македонски фирми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg