EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Македония остава в чакалнята на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония остава в чакалнята на ЕС

mail14:45 | 13.12.2013прегледи 739 коментарикоментари 0


Не се очаква решение за препоръка за начало на преговорите за членство. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред журналисти, след среща с министъра на външните работи на Македония Никола Попоски, съобщи агенция „Фокус”. „Очевидно, Договорът за доборосъседство няма да стане до следващата седмица, когато е Съветът по външни работи и по общи въпроси. Доколкото не е решен въпросът с името с Гърция, не се очаква решение на Съвета - за препоръка за начало на преговорите за членство, и опитите продължават. От двете страни, има желание да намерим нужните компромиси”, каза Вигенин.
По думите му - сред това, което пречи за сключването на договора, е: „Един от членовете на Конституцията на Република Македония. Ние искаме гаранция, че той не е основание за намеса във вътрешните работи на България. Вторият въпрос е свързан с решението за езика, на който се подписва този договор. Той е по-скоро на техническа основа. Според Конституцията на Република Македония, те се подписват на македонски, а според българската – на български. Там също може да се стигне до съгласие. Третият въпрос е свързан с най-чувствителната тема – историята. Имаме известни виждания, как можем да излезем от тази ситуация, как можем да направим така, че да се опитаме историята да не ни разделя, а да ни обединява”, каза Вигенин.

Той заяви, че в договора за добросъседство, не се коментират конкретни исторически събития. „В този договор, ще изискаме конкретна формулировка, която да гарантира създаване на една съвместна комисия, която да се занимава в конкретика с детайли. Това, смятам, че е нормално, защото не може на най-високо политическо равнище да се обсъждат конкретни исторически събития”, добави Вигенин.
По думите му – не е редно да се коментират в детайли преговори, които не са приключили.
източник:агенция Фокус


Тагове: Македони, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg