EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ: Търсенето на петрол ще се увеличи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ: Търсенето на петрол ще се увеличи

mail09:30 | 17.12.2018прегледи 715 коментарикоментари 0


Глобалните петролни пазари могат да се окажат на дефицит по-рано от очакваното благодарение на споразумението на "ОПЕК+" за намаляване на добивите и на решението на Канада да намали доставките, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В последния си редовен месечен доклад базираната в Париж организация посочи, че запазва прогнозите си от миналия месец за увеличаване на търсенето на петрол през настоящата година с 1,3 млн. барела и за 2019-а година с 1,4 млн. барела дневно.

Несигурността по отношение на глобалната икономика, произтичаща от търговското напрежение между САЩ и Китай, обаче може да подкопае потреблението на петрол през следващата година, като в същото време растежът на предлагането продължава да набира скорост, предупреди МАЕ.

"Въпреки че петролните цени се понижиха съществено от началото на октомври насам, за 2019-а година ние продължаваме да очакване растеж на търсенето с 1,4 млн. барела на ден. Част от подкрепата за запазване на тази нашата прогноза, дължаща се на по-ниските цени, ще бъде компенсирана от по-слабия икономически растеж в световен мащаб и особено в някои нововъзникващи икономики", смятат от базираната в Париж важна енергийна организация.

Договореното във формата "ОПЕК +" (страните-членки на ОПЕК и техните съюзници като Русия) съкращаване на производството с 1,2 млн. барела от 1-ви януари 2019-а година в рамките на шест месеца има за цел да бъде постигната относителна ценова стабилност и по-балансиран петрол пазар, като според МАЕ цените на петрола сорт Брент изглежда вече намериха базова основа около 60 долара за барел.

Организацията допълни, че решението на правителството на канадската провинция Алберта да принуди производителите на петрол да ограничат доставките пък ще доведе до най-голямото намаление на петролното производство през следващата година. Трябва да се има предвид, че производството на суров петрол в находищата на Алберта ще спадне с 325 000 барела дневно от януари, за да спомогне за намаляване на огромните складови запаси, които се натрупаха поради ограниченията на капацитета на петролопровода.

За разлика от ноемврийския си доклад, в който МАЕ очакваше петролният пазар да остане с излишък през 2019-а година, днес организацията вече прогнозира, че през второто тримесечие на следващата година вече ще има дефицит, но само при условие, че ОПЕК+ се придържа към постигнатото по-рано този месец споразумение за съкращаване на добивите с 1,2 млн. барела дневно. "Времето ще покаже до колко ефективно ще бъде новото споразумение за ребалансиране на петролния пазар", се отбелязва в доклада на МАЕ.

"Несигурността относно търговското напрежение и затягането на паричната политика продължават да оказват влияние върху доверието и инвестициите. Очакванията на ОИСР за по-слаб растеж на световната икономика през 2019-а година (до 3,5% от 3,8% през тази година) пък биха могли да намалят растежа при потреблението на петрол с около 100 хил. барела", изчислява МАЕ.

Базираната в Париж организация също така посочва, че добивите на суров петрол в рамките на ОПЕК са нараснали през ноември със 100 хил. барела, достигайки 33,03 млн. барела дневно, като само Саудитска Арабия е увеличила производството с цели 410 хил. барела до рекордните 11,06 млн. барела на ден.

Данните на МАЕ се различават с тези, представени в ежемесечния доклад на ОПЕК, според които производството през ноември в рамките на картела е намаляло слабо с 11 хил. барела до 32,97 млн. барела на ден.

Петролните фючърси се намират под натиск от продажби след данните на МАЕ за ръст на производството в ОПЕК през ноември, което беше факт непосредствено преди споразумението за ограничаване на добивите от 1-ви януари догодина, тъй като инвеститори и анализатори се започват да се съмняват в ефективността на планирано съкращение.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари се понижават с 1,15% към 59,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през януари - с 1,21% към 50,56 долара за барел.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg