EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ: Търсенето на газ ще се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ: Търсенето на газ ще се забави

mail18:30 | 12.10.2023прегледи 455 коментарикоментари 0


Глобалното търсене на природен газ се очаква да претърпи по-бавен растеж до 2026 г., след като достигна връх на водещи пазари като Европа и Северна Америка през 2021 г., се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Ройтерс.

Годишната средносрочна прогноза за газовия пазар на МАЕ гласи, че глобалното търсене на синьо гориво е на път да се увеличава средногодишно с 1,6% от 2022 до 2026 г., което би било по-бавно от средногодишното увеличение с 2,5% между 2017 и 2021 г.

Руската инвазия в Украйна миналата година доведе до по-ниски доставки на тръбопроводен газ за Европа от Русия, което предизвика надпревара за алтернативни енергийни доставки, напомня Ройтерс.

Според доклада на МАЕ общото търсене на газ от развитите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион, Европа и Северна Америка е достигнало своя връх през 2021 г. и се прогнозира да намалява с 1% годишно до 2026 г.

Ускореното внедряване на възобновяеми енергийни източници и подобрената енергийна ефективност са сред основните двигатели зад низходящата тенденция за природния газ на тези пазари.

За Европа загубата на тръбопроводен газ от Русия принуди правителствата да търсят алтернативни решения за поддържане на енергийната сигурност, отбеляза МАЕ.

"След разцвета си между 2011 г. и 2021 г., световните газови пазари навлязоха в нов и по-несигурен период, който вероятно ще се характеризира с по-бавен растеж и по-висока волатилност, което може да доведе до пик в световното търсене до края на това десетилетие", коментира Кейсуке Садамори, директор на МАЕ за енергийни пазари и енергийната сигурност.

Въпреки че се очаква потреблението да намалее на развитите газови пазари, всеки един ръст ще бъде концентриран главно в страни, представляващи почти половината от световното потребление на синьото гориво - нововъзникващи пазари в Азия, както и богати на газ икономики в Близкия изток и Африка.

Само Китай се очаква да представлява почти половината от общото нарастване на глобалното търсене на газ между 2022 г. и 2026 г., използвайки горивото, за да обслужва промишленото производство, енергийния сектор и градските райони, се казва още в доклада на МАЕ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg