EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ понижи прогнозите си за търсенето на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ понижи прогнозите си за търсенето на петрол

mail16:07 | 22.07.2019прегледи 658 коментарикоментари 0


Международната агенция за енергията (МАЕ) понижи прогнозата си за растежа в търсенето на петрол през 2019 година заради забавянето на световната икономика на фона на търговския спор между САЩ и Китай. Това посочи ръководителят на организацията Фатих Бирол в интервю за Ройтерс.
МАЕ преразгледа прогнозата за растежа в търсенето на петрол в света през 2019 година до 1,1 милиона барела на ден и може да я понижи отново, ако световната икономика и особено Китай покажат по-нататъшни слабости, заяви той.
По думите му Китай преживява най-бавния си икономически растеж (. . .) за последните три десетилетия, както и някои страни с развита икономика. Ако световната икономика започне да се развива още по-зле, отколкото предполагаме, то можем отново да преразгледаме цифрите през следващите месеци, коментира Фатих Бирол.
Миналата година МАЕ прогнозира, че търсенето на петрол през 2019 година ще се повиши с 1,5 милиона барела на ден. През юни тази година обаче агенцията понижи прогнозата си до 1,2 милиона барела на ден.
"Голямо количество от петрола идва от САЩ - около 1,8 милиона барела на ден плюс петрола от Иран, Бразилия и Либия", посочва Бирол.
МАЕ не очаква цените на петрола да се повишат значително, тъй като търсенето се забавя и има пресищане на световните пазари на суров петрол, каза днес изпълнителният директор на МАЕ.
"Цените се определят от пазарите (...). Ако погледнем пазара днес, ще видим, че търсенето се забавя значително", каза той на двудневна енергийна конференция в Делхи.
При нормални обстоятелства не се очаква "значително увеличение" в цените на суровия петрол, каза Бирол, предупреждавайки обаче, че сериозното политическо напрежение може да продължи да влияе върху динамиката на пазара.
Цените на суровия петрол се повишиха с близо 2 процента днес, след като американски военноморски кораб унищожи ирански дрон в Ормузкия проток, откъдето минават големи количества суров петрол. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145