EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МАЕ: Петролът свършва по-бързо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ: Петролът свършва по-бързо

mail18:15 | 09.03.2017прегледи 1765 коментарикоментари 0


Съгласно последните прогнози на Международната агенция по енергетика (МАЕ) запасите от петрол ще се изчерпат по-рано от очакваното и още след няколко години цените на бензина и дизела ще поскъпнат чувствително, пише германският вестник Die Welt, цитиран от агенция Фокус.
„Условията на пазара сега изглеждат значително по-различни от преди една година“, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, имайки предвид неотдавнашната промяна в стратегията на ОПЕК.
Организацията на страните производителки на петрол в продължение на години бe настроенa на максимална продукция, за да задържи пазарния дял на американските производители на шистов петрол. В резултат глобалните цени на петрола паднаха до нива под 30 долара за барел.
Но с евтиния петрол е свършено, тъй като миналата година ОПЕК се съгласи да наложи ограничение на производството. Недостигът означава, че цените на петрола вече се повишават значително и в момента възлизат на около 55 долара за барел. Въпреки това цените все още са доста под върховете от 125 долара за барел, регистрирани през 2011 г. и 2012 г. Въпреки това, увеличението на цените се очаква да продължи в най-скоро време.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg