EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МАЕ отново понижи прогнозата си за петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ отново понижи прогнозата си за петрола

mail15:40 | 12.12.2014прегледи 4918 коментарикоментари 0


Международната агенция за енергията (МАЕ) за четвърти път през последните пет месеца намали прогнозата си за търсенето на петрол, предаде ТАСС. Прогнозата за растежа на търсенето на черно злато през 2015 година е намалена с 230 000 барела дневно до 900 000 барела дневно.
Според новите очаквания на МАЕ търсенето догодина ще възлезе на 93,3 милиона барела дневно, а през 2014 година ще бъде 92,4 милиона барела дневно. Това се посочва в месечния доклад на организацията.
Световният добив на петрол се понижи през ноември с 340 000 барела дневно до 94,1 милиона барела дневно. Стремителният растеж на добива на шистов петрол в САЩ ще бъде причина за 2014 година да бъде отчетено рекордното равнище от 1,9 милиона барела дневно на добива в страните извън ОПЕК. През 2015 година обаче темпът на растеж на добив в тези страни ще се понижи до 1,3 милиона барела петрол в денонощие. МАЕ отбелязва, че в много страни се запазва "високият риск" от понижаване на доставките. На първо място това засяга Ирак и Либия.

Спадът в цената на петрола от началото на годината вече е 40 на сто, показва анализ на Софийската стокова борса. Тенденцията следва тази на международните пазари и сваля с до 6 на сто и цените на горивата.

Цената на петрола продължава да се срива до най-ниските си нива от пет години насам. Тенденцията е трайна и ще продължи и в първите месеци на следващата година, прогнозира директорът на Софийската стокова борса Антонина Белопитова пред БНР.

Анализаторите не изключват и цени под 60 долара за барел. С няколко месеца закъснение на спада в цената на петрола реагираха и горивата по бензиностанциите. Поевтиняването е до 0,30 лева в зависимост от различните вериги и експертите успокояват, че не се очаква повишение, дори по празниците.

Ако вземем като основен фундаментален фактор цената на петрола, която според световните анализатори ще продължи да пада или най-малкото ще остане на тези нива, не би трябвало цените да се повишат по никакъв начин, дори и спекулативно.

Антонина Белопитова посочи факторите, които влияят върху срива в цената на петрола.

Страните от ОПЕК, въпреки понижението цената на петрола, не спират и не намаляват производството и износа на петрол. Това сваля допълнително цените и не на последно място като фундаментален фактор бих посочила последните данни, примерно за Саудитска Арабия, че разполагат с достатъчно голям запас, за да изнасят, дори и да спре производството там.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg