EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ за проблеми при газовите находища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ за проблеми при газовите находища

mail08:30 | 14.10.2022прегледи 703 коментарикоментари 0


Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол предупреди за "възможни проблеми при презареждането на газовите хранилища в Европа преди настъпването на зимата на 2023-2024 г.", предаде ДПА.

"По наша оценка нивата на запълняемост на газовите хранилища ще намалеят от 90 процента на около 20 на сто до февруари 2023 година", отбелязва Бирол в интервю за италианския вестник "Република".

Главният изпълнителен директор на МАЕ подчертава, че големият въпрос, пред който ще се изправи Европа, ще бъде как да възстанови запасите си до нива от 80-90 процента от капацитета на газовите хранилища през 2023 г.

Според турския икономист фактът, че все още са били налични газови доставки от Русия и това, че Китай е внасял по-малко втечнен природен газ от очакваното, е помогнало на Европа да запълни запасите си през тази година.  

През следващата година обаче китайската икономика може отново да засили своя растеж и в Китай да се увеличи търсенето на природен газ, което би довело до повишаването на цените на синьото гориво за европейците. 

Бирол не очаква да има сериозни смущения или прекъсвания при осигуряването на природен газ в Европа през наближаващата зима, тъй като газовите хранилища са запълнени на около 90 процента от капацитета им.

Това количество би трябвало да стигне до февруари или март, ако няма значителни "нарушения на доставките", смята Фатих Бирол. Ако това се случи, то тогава "енергийната солидарност" между европейските страни ще е от съществено значение, категоричен е главният изпълнителният директор на МАЕ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg