EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Магистрали или пенсии?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Магистрали или пенсии?

mail13:30 | 28.03.2014прегледи 1462 коментарикоментари 0


Съветът на директорите на МВФ е одобрил първата и втората оценка на споразумението, сключено миналата година с Румъния и е предоставил на разположение на  румънската държава два транша на обща стойност 436,3 милиона евро, пише вестник "Гъндул", цитиран от БТА.
Международната финансова институция и румънското правителство имат за цел тази година икономически растеж от 2,2-2,5 на сто за Румъния, след като БВП нарасна с 2,8 на сто през 2013 година. Дефицитът по текущата сметка трябва да се поддържа между 1-1,5 на сто от БВП през 2014 година. Освен това прогнозите са за бюджетен дефицит от 2,2 на сто от БВП. Договорките между двете страни предвиждат повишаване на минималната работна заплата на 900 леи (около 450 лева) от 1 юли, раздържавяване на енергийни дружества и приватизация на товарното подразделение на румънските държавни железници, припомня вестникът.
"Магистрали или пенсии? Пинг-понг с два милиарда леи" - под такова заглавие вестник "Ромъния либера" продължава темата с въвеждането на допълнителния акциз върху горивата от 1 април в Румъния и противоречивите изявления на ръководните кадри относно това за какво ще бъдат използвани събраните средства. Финансовият министър Йоана Петреску обяви, че с тези пари ще се плащат пенсии и заплати на чиновници, а след това премиерски съветник я опроверга, като каза че в бюджета има пари за пенсии и заплати. Лансиран като обещание, че ще се използва за строеж на магистрали, допълнителният акциз от 7 евроцента на литър гориво, който ще се плаща от 1 април, дали накрая няма да отиде за попълване на дупки в бюджета, пита вестникът и допълва, че според решение на Конституционния съд на Румъния, сезиран от трима румънски пенсионери, държавата ще трябва да изплати допълнителни 250 милиона леи тази година за неизплатени добавки на пенсионерите миналата година.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159