EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Магистралата София - Ниш готова до 1 май 2012 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Магистралата София - Ниш готова до 1 май 2012 г.

mail09:30 | 27.04.2010прегледи 1038 коментарикоментари 0


Вчера от сръбска страна ми представиха уреденото си финансиране за четирите лота на магистралата София-Ниш. За 1 май 2012 година се разбрахме да я откриваме заедно. Те си оставят два-три месеца, ако при тунела възникне проблем и забавяне. Нашата част от отсечката е по-лесна, каза премиерът Бойко Борисов в предаването на Нова телевизия „Здравей, България”.
Той изрази надежда, че българската отсечка от магистралата, която е около 60 км, няма да струва повече от 70-80 млн. евро. За тази отсечка може да се вземе заем или да се гарантират средства чрез българския бюджет. „От вчера работим с всички сили по проектирането на възлите и действията, които трябва да се предприемат”, обясни премиерът. Според него магистралата ще донесе полза на България, включително и на българите от покрайнините.
Борисов смята, че българите в Западните покрайнини живеят бедно, защото българските правителства не са правили нито пунктове, нито пътища.
„Тези на практика български покрайнини, покрайнините, населени с българи, са като анклави. Те са откъснати от света, но са откъснати от българска страна. От страна на България няма пътища до там”, заяви премиерът. Според него вината за положението на българите в Сърбия е на поколенията български политици, които не инвестират в това да има движение на хората там. Той обясни, че правителството ще настоява да се направи пункт и път при Зайчар и Видин и допълни, че новите пунктове, които са пуснати, са увеличили с 40% сръбските туристи по нашите курорти. Сръбският президент е поел ангажимент да се свързва с българското правителство винаги щом възникне проблем с българското малцинство там.
Във връзка с АЕЦ „Белене” премиерът каза, че интерес към проекта ще има, когато консултантът завърши дейността си и има възможност да се постави точна цена на потенциалните инвеститори.
„Има добро сътрудничество и взаимно доверие между България и Сърбия.  Нашата съседка може да разчита на пълната ни подкрепа за присъединяване към Европейския съюз”, заяви вчера след срещата със сръбския премиер Мирко Цветкович министър - председателят на България Бойко Борисов.
Борисов е убеден, че България и Сърбия заедно могат се справят с всички проблеми и да преодолеят спада на стокообмен между двете държави. „С Мирко Цветкович се договорихме нашите служби да работят относно размяна на информационни данни в реално време по въпроси, свързани с разузнаването и контраразузнаването, както и справяне с контрабандата и безкомпромисна борба с организирана престъпност”, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че се работи активно и за изграждане на ГКПП-та на българо-сръбската граница.
В рамките на посещението на българската делегация в Сърбия беше подписано и Междуправителствено споразумение за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.
Предвижда се контактният център да бъде изграден на българска територия, на ГКПП – Калотина. Създаването на контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество е в съответствие с най-добрите европейски практики. Изграждането на контактния център на Калотина ще даде на полицейските и митническите органи на двете страни възможност за по-бърз обмен на информация и предприемане на своевременни и адекватни действия във всеки отделен случай. Той ще подпомогне в голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието на организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на хора, и разбира се – противодействието на контрабандата и митническите нарушения.
Споразумението подписаха българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговият сръбски колега Ивица Дачич.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg