EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Магистрала „Хемус” + коментари Пеевски, Златев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Магистрала „Хемус” + коментари Пеевски, Златев

mail13:13 | 17.02.2016прегледи 1446 коментарикоментари 0


Автомагистрала „Хемус” ще се строи, но не с европейски пари, а със средства от борбата с контрабандата. Това стана ясно, след като премиерът разпореди прекратяването на процедурата за избор на изпълнители на строителството на автомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че със спирането на строежа на магистралата правителството показва, че няма зависимости. Тя посочи, че кабинетът трябва да се разграничи от всякакви опити да бъде вкаран в някаква зависимост или каквото и да било. Министър Павлова бе категорична, че процедурата за строителството е законосъобразна, но говорейки за ресурс от 800 хил. лв., правителството не иска да остави сянката за нещо скрито и задкулисно, което да се е случило. По думите й, обществена поръчка е обявена с много ясното разбиране, че тя ще бъде финансира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 година, което към днешна дата не е факт. „В предишния програмен период ние имахме 2 милиарда за пътища, сега имаме 1 милиард и 200 милиона. Тази сума ще ни стигне да направим трите участъка на АМ „Струма”, както и довършването на Западната дъга. Няма да ни стигнат да включим европейско финансиране в АМ „Хемус”, отбеляза министър Павлова.

Във връзка с изказване на премиера Борисов в понеделник за това, че в публичното пространство са витаели слуховете, че едната процедура е спечелена от шефа на "Лукойл" Валентин Златев, а другата - от депутата от ДПС Делян Пеевски, самият Златев коментира казуса пред журналисти. Той заяви, че няма отношение към казуса със спряната процедура за автомагистрала „Хемус”. Златев посочи, че може да декларира ясно и точно, че няма никакво отношение към тези фирми:

„Не знам кой какво е правил, нека да извади някой документи, да ги сложи на масата и тогава ще призная, но да се казва по слухове , че някой е чул – декларирам ясно и точно, че няма никакво отношение фактическо, нефактическо и т.н. към тези две фирми. Просто Златев и Пеевски са удобни имена. В случая са по-интересни други два въпроса - „Как се прави поръчка при отсъствие на пари? и „Къде са тези 800 млн. лв., които трябва да се икономисат от АМ „Хемус”?”.

Спирането на обществената поръчка за строежа на магистрала "Хемус" предизвика и реакцията на депутата от ДПС Делян Пеевски:

Тая тема въобще не ме интересува. Вижте, аз по слухове не работя. Премиерът е хубаво сега да се погледне в огледалото и да види дали не вижда кръга "Прокопиев" и кръга "Капитал" в него, заяви Пеевски.

Агенция „Фокус” припомня: В понеделник стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на автомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2. По-късно от „Стратегически инфраструктурни проекти“ посочиха, че причината за това е невъзможността да бъде осигурено финансиране за изграждането на двата участъка по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“.

Няколко часа по-късно премиерът заяви пред журналисти в Прага, че по документи пари няма, но още на следващия ден средства за двата ЛОТ-а ще има. Борисов обясни, че е разпоредил прекратяването на процедурата заради наличието на съмнения, че „не е както трябва". Той посочи, че в публичното пространство са витаели слуховете, че едната процедура е спечелена от шефа на "Лукойл" Валентин Златев, а другата - от депутата от ДПС Делян Пеевски. Борисов заяви, че не би си позволил да остане в обществото съмнение, че нещо е извършено неправилно и именно заради това е прекратил процедурата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039