EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Магистрала "Люлин" готова на Коледа 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Магистрала "Люлин" готова на Коледа 2010

mail13:45 | 21.01.2010прегледи 1188 коментарикоментари 1


Водещи приоритети на агенция "Пътна инфраструктура" са изграждането на автомагистралите „Люлин” и „Тракия”, съобщи днес председателят на Управителния съвет на агенцията Божидар Йотов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че от турския изпълнител на магистрала "Люлин" - "Мапа Дженгиз" днес са предоставили график на дейността, с което е спазено искането на премиера Бойко Борисов от 13 януари 2010 г.
Божидар Йотов съобщи още, че до три седмици ще се подпише анекс, който ще задължи изпълнителя да спазва сроковете по строителството, като при неспазването им ще има неустойки. Размерът на неустойките ще стане ясен след сключването на анекса. Планирано е точно преди Коледните празници на 2010-а да бъде довършено изграждането на магистралата. Сега в агенцията се постъпили 38 претенции на турския изпълнител. До една седмица ще стане известна окончателната оценка по тези претенции. От тях две вече са приети и те са за плащания на стойност около 7 млн. лева.
Исковете на изпълнителя се отнасят главно до необходимостта от технически промени във връзка с променената геология на терените, има и промяна на проекти, както и проблеми при преместването на инженерни мрежи, които пресичат пътя.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев информира, че 43 на сто от средствата по строителството на магистралата вече са изплатени.    
"Прекратяването на договора е невъзможно към момента и означава магистралата тотално да падне като финансиране от Брюксел", каза той. Удължаване на сроковете за изпълнение на магистралата, финансирана по програма ИСПА, е невъзможно, защото програмата изтича в края на тази година, а проектът отдавна е заложен в нея. Министърът посочи, че 18 месеца след края на програма, ЕК разрешава да бъдат довършените проектите, ако това не стане, страната ни ще трябва да връща европейското финансиране, но магистралата трябва да бъде изцяло готова заради хората, а не заради изгубването на средствата.
От Българската браншова камара (ББК) „Пътища“ настояват за отстраняване на турската компания „Мапа Ченгиз“ и възлагане на изпълнението на консорциум от български пътностроителни фирми. В отворено писмо до Бойко Борисов, изпратено на 15 януари 2010 г., от камарата посочват, че това може да се случи на база клауза от договора. Според ББК по договор „Мапа Ченгиз“ не могат да забавят изпълнението на магистралата, нито да искат допълнително финансиране, отбелязват от камарата.

 


 


 
Коментари
 
Веселка - 23-01-2010 г. 14:31:45

Не я искаме тази три пъти по-скъпа магистрала!!! Миналото правителство ни набута турската фирма, а тя от своя страна изхарчи парите, като построи нищо и половина, при това некачествено, и дискриминира българските работници! Кога най-после това правителство ще реши проблема и ще я разкара тази Мапа чингиз от България?!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg