EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

М-р Танева сдобрява фермери и млекопреработватели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М-р Танева сдобрява фермери и млекопреработватели

mail11:50 | 22.03.2016прегледи 924 коментарикоментари 0


Фермери и млекопреработватели ще се опитат да решат противоречията си с посредничеството на министъра на земеделието Десислава Танева, съобщи БНР. 

Проблем номер 1 за животновъдите остава ниската изкупна цена за млякото, казва Танчо Колев: На суровото прясно мляко, което се изкупува от млекопреработвателите, спадът на цените е около 30-35%. В същото време сиренето и кашкавалът са поскъпнали с 10-12 на сто. За да се избегне натискът на евтиното мляко от Европа, фермерите настояват българските млечни продукти да се правят само от българско мляко: Когато видиш на етикета да пише българско кисело мляко, знаеш, че е произведено от българско прясно мляко.

Фермерите и мандрите имат и общо искане – край на имитиращите продукти и пълна забрана за използване на растителни мазнини, защото никой не ги контролира: Тук в момента цъфтят само тези цехове, които са с имитираща продукция. Ние настояваме проверките да вървят не в млекопреработвателните предприятия, а да бъдат по веригите магазини. Да се вземе от рафта и да се види какво се предлага. Да видим колко сухо мляко има, колко палмова мазнина. Агенцията по храните да извади няколко протокола и да видим колко храни е изследвала, колко процента палмова мазнина има в тях. Аз ви казвам – нула.

От изхода на днешната среща зависи дали на 24 март фермерите ще излязат на обявения вече национален протест.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg