EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

М. Габрия ще управлява бюджет от 147 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М. Габрия ще управлява бюджет от 147 млрд.евро

mail15:43 | 10.09.2019прегледи 932 коментарикоментари 0


Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен оповести ресорите на новите еврокомисари на специална пресконференция в Брюксел. В началото на своето изказване Урсула фон дер Лайен благодари на Жан Клод Юнкер и каза, че е научила много от него. Искам комисия, която да води с решителност, която да се съсредоточи с основните проблеми и да намери отговори, заяви тя и добави, че с екипа си ще работи за по-силна Европа в световен план и нов тласък за европейската демокрация. Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани, каза още тя. Нашите цели са също да намалим административната тежест, когато създаваме нови закони – тогава също ще прилагаме принципа на заместване. Искаме да намалим бумащината, заяви председателят на ЕК.

В новата ЕК българката Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж", който е с бюджет от 147 млрд. евро.  В ресора на Габриел освен иновации и младеж влизат образование, култура и спорт, коментира пред в. „Труд“ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той поясни, че Габриел  ще отговаря за програмата „Хоризонт Европа“ за научни изследвания и иновации, в която предвидените средства за периода 2021-2027 г. са 100 млрд. евро. В новия ресорна Габриел е и студентския обмен чрез „Еразъм“ с около 30 млрд евро.
Програмата „InvestEU“ с 15 млрд евро, за която също ще отговаря еврокомисарят ни е за подкрепа на повече работни места, растеж и инвестиции. В портфейла на Габриел е и „Творческа Европа“ с предвидени 1,85 млрд. евро.

Франс Тимерманс ще бъде изпълнителен зам.-председател за европейския зелен договор. Искам Европа да бъде износител на най-добри практики и той ще води работата по европейския зелен договор и ще води работата по климата. Маргрете Вестагер ще води работата по цифровата Европа, съобщи председателят и добави, че Вестагер ще координира работата си с комисаря по конкуренцията, иновации и младежта, заетост и правосъдие.

Валдис Домбровскис ще ръководи работата по икономика в полза на хората. Той също ще бъде комисар по финансовите услуги. Силви Гулар ще води дейността по промишлена политика и единен цифров пазар. Запазването на върховенството на закона ще остане на основен приоритет за Европа, именно затова комисар по въпросите на правосъдието ще е Дидие Рейндерс. Искаме да дадем нов тласък на демокрацията, важно е гласът да бъде чут и всеки да може да участва в начина, по който обществото е изградено, каза още Урсула фон дер Лайен. Еврокомисар по регионалната политика ще е Дубравка Шуица от Хърватия.

В отговор на въпрос Урсула фон дер Лайен отбеляза, че българският еврокомисар Мария Габриел е свършила изключителна работа в областта на цифровизацията. По нейните думи затова е логично занапред Габриел да поеме въпросите за младежта и иновациите, които стоят в основата на икономическия успех. Това са най-успешните европейски политики, носят огромна отговорност. Познавам Габриел като много способен човек, с голяма решимост, добави Фон дер Лайен.
Тя посочи, че Балканите ще останат важна задача за ЕС, с цел все по-тясно свързване. Западните Балкани са много важни за нас, трябва да бъдем възможно най-близки. Европейските правила и ценности никога няма да се променят, затова страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да въведат европейските правила. Не виждам напредък в Турция през последните години, дори напротив. Анкара трябва да покаже, че иска да се приближи към европейските изисквания, поясни Фон дер Лайен.
Енергийните доставки на ЕС трябва да бъдат разнообразени, а енергията трябва да бъде чиста и на достъпна цена. ЕС никога няма да бъде военен съюз, тази задача завинаги остава в НАТО. Занапред ЕК ще има генерална дирекция по отбраната и космоса, където ще се работи по военните обществени поръчки и съвместимостта на въоръжението, отбеляза тя.
По нейните думи има нужда от промяна на правилата за миграцията, залегнали в споразумението от Дъблин. Фон дер Лайен заяви, че незаконните мигранти трябва да бъдат върнати у дома.
По въпроса с върховенството на закона тя посочи, че това е област, в която няма географски различия сред страните от ЕС. При представеното разпределение на отговорностите на еврокомисарите днес бе изяснено, че досегашният зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс повече няма да отговаря за върховенството на закона. Занапред тази тема ще бъде в правомощията на зам.-председателя Вера Юрова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.
Фон дер Лайен заяви, че иска да ръководи гъвкава и съвременна комисия, вслушана в исканията на гражданите. Ще настоявам еврокомисарите до средата на мандата да посетят всички държави от ЕС, не само столиците, добави тя. Европейският парламент ще определи графика за изслушванията на новите еврокомисари, те ще трябва да се докажат пред евродепутатите, добави Фон дер Лайен./ЕК, БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905