EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лятна занималня за деца – сезонът започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лятна занималня за деца – сезонът започна

mail13:00 | 30.05.2011прегледи 4224 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
В миналото остана практиката баба и дядо да гледат внуците, особено през ваканцията. Все повече родители са изправени пред трудността какво да правят с децата си, когато училището приключи. От друга страна, държавните детски градини използват летния сезон за ремонти, отпуски на персонала или други планирани дейности, които изключват присъствието на деца в сградите.
Възможностите
За днешните деца има голям избор от летни училища и занимални. Разликата е в цените, професионализма и атмосферата. А донякъде и местоположението и броя на децата в групите. В масовия случай се залага на езиците, изкуствата и игрите. Голяма част от частните летни училища и занимални се помещават в апартаменти. Работното време е съобразено с това на родителите. Цените започват от 10 лв. на ден.
В София, разбира се, възможностите са най-много.
Достатъчно е да се направи бърза разходка в интернет, за да се добие представа какво и за колко се предлага. Обикновено в обявите изрично се посочва възрастовия диапазон на децата, които могат да бъдат записани. Например, лятна занималня в Манастирски ливади обхваща деца от 6 до 11 г. срещу 15 лв. на ден или 199 лв. на месец. В цената е включено обучение по английски език, забавна математика, български език и литература, изкуства. Лятно училище в Лозенец предлага подобна грижа за децата срещу 10 лв. на ден или 150 лв. на месец. Обстановката е близка до домашната. Училището включва подобни на гореизброените занимания, плюс посещения в ботаническата градина, музеи, излети, конна езда, приложни изкуства и танци, които обаче се заплащат допълнително. Лятна занималня в Люлин за деца от 6 до 12 г. с английски език, надграждаща математика, българска и чуждестранна литература, кръжоци по интереси, компютърни игри и филми, игри състезания, разходки и пикници е също за 10 лв. на ден.
Страната
Софийските деца обаче няма как да получат услугата, предлагана във Варна и Бургас. Там летните училища и занимални включват и плаж. Цената е около 10 лв. на месец. Толкова е и в Пловдив. В Русе пък има лятна спортна занималня за деца от 6 г. с лека атлетика, плуване, колоездене, спортни игри. От 6 до 20 лв. дневно плащат родители във Велико Търново. От 5 до10 лв. дневно излизат полудневните занимални. Повечето забавачки в града предлагат и обяд. Там местни медии разказват за интересна алтернатива – родителите се сдружават, правят график и се грижат общо за децата си на смени. Тази практика не е чужда на европейците. В Германия, например, поради недостиг на места в детските градини, много майки отдавна са намерили този начин да спестят пари за гледачки.
Специални забавачки
За децата с по-специални нужни има и услуга „логопед у дома”. В София за такава услуга, която трае по два часа на ден, цената е около 10 лв. Също в столицата съществува логопедична занималня за деца със специални образователни потребности (соп) за 16 лв. на ден.
Общински инициативи
Не са за пренебрегване и програмите на читалищата и библиотеките. Миналата година в Радомир е отворила врати лятната занималня в читалище „Напредък 1895”. В Сливен по същото време е осъществена идеята на Регионалната библиотека “Сава Доброплодни” за Лятна творческа работилница, но пък там проблемът е бил с липсата на достатъчно места за всички желаещи. Националният дворец на децата в София също има лятна ваканционна програма. В нея участват деца на възраст от 6 до 10 г. Цената за едно дете е 10 лв. на ден; като за второ и всяко следващо дете от семейството - 8 лв. Такава е практиката на почти всички места за отглеждане, възпитание и обучение на деца.
Нетрадиционно
Не само образователните детски центрове предлагат летни занимални, а и клубовете, специализирани в организирането на тържества и рождени дни. Необичаен подход на някои родители е да се възползват и от услугите в моловете, където има детски кътове, предлагащи почасово гледане на деца. Някои семейства използват целогодишно гледачки, които продължават да се грижат за малките, дори когато училището свърши. Но в този случай става дума за съвсем различни цени и обикновено те са по договаряне.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017