EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Любопитни факти за Никулден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Любопитни факти за Никулден

mail09:43 | 06.12.2020прегледи 5476 коментарикоментари 0


На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). Св. Никола е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

От къде обаче води началото си този толкова популярен празник, как се празнува той, какво е общото между рибари, моряци и банкери, как е повлиял Никулден на празнуването на Коледа и дори на цялата европейска култура?

Какво честваме?

На този ден се почита паметта на Николай Мирликийски.Чудотворец (Свети Никола), който според легендите закриля моряците по време на бури и трудности в морето. Той е реална личност и е живял през III век в Ликия. За разлика от други хора, провъзгласени за светци, той е живял охолно, разполагал е с голямо богатство и според писанията е дарявал голяма част от него на нуждаещите се.

Как да посрещнем празника?

Никулден през 2020 г. със сигурност ще е различен, след като редица празнични прояви бяха отменени, а събиранията на много хора са ограничени, заради усложнената епидемиологична обстановка в страната. Всъщност обаче големите масови прояви и без това не са в духа на този празник. Той по-скоро е семеен и на него по традиция се канят роднини и приятели, събира се цялото семейство и трапезата не се прибира цял ден. Затова и на практика няма голямо противоречие между ограниченията за събиране на много хора и празнуването на Никулден.

Сред празничните ястия на този ден задължително е шаранът, както и разнообразни постни храни, тъй като сме в разгара на постите. Това може да включва сарми, боб, чушки, царевица, жито, както и украсени обредни хлябове, като последните имат не по-малко значение от шарана. Тази риба пък заема централно място, заради преданието, че Свети Никола е използвал именно шаран, за да запуши дупката в потъващ кораб и по този начин да спаси моряците.

Отдайте се на дарителство

Въпреки че днес най-голямо внимание обикновено се обръща на трапезата и празнуването, всъщност благотворителността е много по-близо до духа на Никулден. Самият Николай Мирликийски е бил човек, който често е дарявал пари на нуждаещите се, споделял е своето богатство и е помагал по всевъзможни начини, за което се е стараел да не се разбере. Тази традиция се е пренесла и днес в редица европейски страни, където на Никулден се подаряват подаръци. Затова един от начините да почетем този ден е именно да помогнем на кауза, която ни е присърце.

Как се е родил Дядо Коледа?

Знаехте ли, че има тясна връзка между Никулден и Коледа? Това е така, защото Свети Николай всъщност е първообраз на добрия старец, който радва малчуганите по света. Празнуването на Никулден е пренесено в Америка от холандски калвинисти, които с времето започнали да наричат Sint Nicolaas - Sinterklaas. По-късно в САЩ се е зародила традицията за подаряване на подаръци, датата е променена, а името на добрия старец се е превърнало в Santa Claus. Така че една реална личност, живяла през III век, днес е повлияла на един от най-значимите празници и същевременно - попкултурен феномен на западната цивилизация.

Образование

На някои места, като например португалския град Гимараеш, Свети Никола се счита за патрон на гимназистите и образованието. Това е и един добър повод, ако се чудим какъв подарък да подарим на именниците, да им купим нещо свързано с онлайн обучение, книги и други образователни материали.

Мореплаването

Въпреки че е покровител и на рибарите, банкерите, гимназистите и дори на пленниците, Свети Никола е известен най-вече като пазител на моряците. Според поверията, на неговия празник те трябва да си останат на сушата, а плаването в открито море не е разрешено. Счита се, че когато светецът е разгневен, той предизвиква морски бури и урагани, но когато някой кораб е изпаднал в беда, именно Свети Никола ще му помогне да се спаси. Самият Николай Мирликийски обаче е бил лихвар, поради което в наши дни шести декември е празник и на банкерите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034