EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Луфтханза и Еър Франс стачкуват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Луфтханза и Еър Франс стачкуват

mail09:35 | 10.04.2018прегледи 4705 коментарикоментари 0


„Луфтханза“ отменя най-малко 800 полета, планирани за вторник, 10 април. Причината е предупредителната стачка, която обявиха служителите на четири летища в страната, пише германското икономическо издание Das Handeslblatt. Засегнати ще бъдат 90 хил. пътници, за които има заместващ полетен план. В сряда полетните операции трябва да се извършат отново по график.

Мениджърът на персонала на „Луфтханза“ Бетина Фолкерс реагира с възмущение на предупредителната стачка. „Изключително неприемливо е синдикатът да разреши този конфликт на гърба на пътниците. „Луфтханза“ не е страна в този спор, но преди всичко наши клиенти и ние сме засегнати от последиците от него", подчерта представителят на компанията. Анулирани обаче ще бъдат и полети на редица други превозвачи, а засегнатите летища са тези във Франкфурт на Майн, Мюнхен, Кьолн и Бремен.

Решаващият кръг на преговорите за колективни договори на служителите ще се състои на 15 и 16 април, но въпреки това синдикатите решиха да увеличат натиска върху работодателите и да организират нови предупредителни стачки.

По-рано бе съобщено, че пасажерите, които в понеделник и вторник имат планирано пътуване от и до летището във Франкфурт на Майн трябва да се подготвят за чакане и отмяна на полетите. Причината е предупредителна стачка, която може да доведе до „значителни забавяния на операциите и отмяна на полети", става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на летището. Тя ще продължи в часовете между 5:00 и 18:00 (местно време). В понеделник засегнати на летището във Франкфурт на Майн бяха изходите А и Z на Терминал 1, които ще бъдат изцяло затворени. Интересното е, че все още няма яснота кои точно служители ще се включат в стачните действия.

Във вторник обаче може да се очаква забавяне на работата на всички изходи, предупреди летищният оператор „Фрапорт“. Пасажерите трябва да предвидят по-ранно пристигане на летището, за да преминат в срок необходимите проверки.

В Мюнхен стачката ще продължи от 6:00 до 24:00 часа (местно време).

Повече от 2,3 млн. служители настояват за шестпроцентно увеличение на заплатите си. Работодателите все още не са представили предложение за преодоляване на ситуацията. Преговорите за промяна в колективния договор започна на 26 февруари. Оттогава насам синдикатите подкрепят исканията си със стачки.

Националният авиопревозвач на Франция няма да може да изпълни стотици полети заради продължаващата стачка на пилотите, кабинния екипаж и наземния летищен персонал, чрез която служителите се надяват да си издействат по-високо заплащане. Стачните действия повлияха на международните и вътрешните пътувания, като една четвърт от всички полети, планирани за вторник, са отменени. Само 65% от полетите на дълги разстояния до и от парижкото летище „Шарл де Гол“ ще бъдат изпълнени по разписание, а от полетите със средни разстояния – 73%, съобщиха от „Еър Франс“.

Синдикатите казват, че служителите заслужават да получат увеличение на трудовите си възнаграждения след години на затягане на коланите, благодарение на което превозвачът стана отново рентабилен. Настояванията на стачкуващите са за шестпроцентно увеличение на заплатите.

Ръководството на „Еър Франс“ изчислява, че 34% от пилотите, 26% от кабинния екипажа и 19% от наземния летищен персонал са се включили в стачните действия. Предложението на ръководството за повишаване на заплащането с 1% тази година бе отхвърлено.

Синдикатите вече предупредиха, че ще организират нови стачки. На свой ред от „Еър Франс“ обявиха, че действията на служителите коства на компанията по 25 млн. евро на ден – пари, които би трябвало да инвестира в закупуване на самолети и създаване на работни места.

„Въздействието върху оперативната печалба на „Еър Франс“ от седемдневни стачки между 22 февруари и 11 април се оценява на 170 млн. евро", поясниха от компанията.

Освен служителите на „Еър Франс“, във Франция стачки организираха и работещите в държавния железопътен оператор SNCF, както и студенти, държавни служители, служители в енергийния сектор и др. Въпреки че отделните протести имат различни цели, те създадоха обща атмосфера на социално недоволство на фона на амбициозните реформи на президента Еманюел Макрон.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg