EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Луксозни автомобили с хибридни двигатели в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Луксозни автомобили с хибридни двигатели в САЩ

mail16:49 | 23.09.2009прегледи 583 коментарикоментари 0


 

Правителството на САЩ инвестира почти $530 млн. в компанията Fisker Automotive, специализирана в производството на луксозни автомобили. Средствата ще бъдат отпуснати за създаването на две нови марки автомобили с хибридни двигатели, съобщи днес американското министерство на енергетиката, цитирано от ИТАР--ТАСС и Асошиейтед прес.
Чрез този проект американските власти очакват да "спестят стотици милиони литри бензин и значително да намалят емисиите на вредни газове в атмосферата до 2016 година". Освен това съществува перспектива за откриването на 5000 нови работни места, които в условията на сложната икономическа ситуация за правителството се явяват един от ключовите показатели.
Американският министър на енергетиката Стивън Чу определи проекта като "поредната изключително важна стъпка към откриването на нови работни позиции в сферата на чистата енергетика". Според него "автомобилите с хибридни двигатели могат да направят революция в сферата на автомобилния транспорт и намалят зависимостта на САЩ от вноса на петрол".
Проектът е разделен на два етапа, отбелязва ИТАР-ТАСС. На първия етап Fisker ще получи $170 млн. за "изглаждането на детайлите" на своя модел "първенец" - Karma. За разработването на "Проект Nina" ще бъдат отпуснати допълнително $360 млн. Стойността на новите автомобили ще бъде около $39 000, съобщи компанията на уебсайта си.
Днес министерствата на енергетиката и финансите на САЩ съобщиха, че инвестират $550 млн. в редица компании, работещи в сферата на чистата енергетика и занимаващи се с проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници. По този начин общият размер на инвестициите на американското правителство по подобни програми надхвърля $1 млрд., уточнява ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg