EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Лукс имоти: Южните квартали изместват центъра на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукс имоти: Южните квартали изместват центъра на София

mail09:01 | 11.03.2020прегледи 11219 коментарикоментари 0


Новозавършени, големи жилища с няколко спални и гаражи привличат вниманието на купувачите на луксозни имоти през последната година, показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates. Според тях една от основните групи клиенти на пазара – семействата с деца, проявяват нарастващ интерес към новите квартали в южните части на София, като Манастирски ливади и Кръстова вада. Интересът към центъра се запазва основно при сделките за инвестиция и при търсенето на по-малки имоти.

През изминалите 12 месеца пазарът регистрира растяща активност за покупки и наем, съпроводена с успокояване на цените и намаляващ дял на сделките с отстъпка. Това показва, че офертните нива вече са близо до реалните цени на пазара. Предвид стабилното търсене, очакванията са активността в сегмента на луксозните имоти да остане висока и през 2020 г.

Ключови показатели

  • Ръст на БВП (Q4 2019) 3.5%
  • Безработица (Q4 2019) 4.1%
  • Инфлация (декември 2019) 0.9%
  • Годишна промяна на сградното строителство (декември 2019)              11.9%   
  • Годишен ръст в цените на жилищата - София (2019)      7%
  • Лихви по жилищни кредити в евро         3.07%
  • Лихви по жилищни кредити в лева         3.6%     

Търсене и предлагане

През последните месеци се увеличава търсенето на завършени и обзаведени апартаменти с площ от 200-250 кв. м и два-три гаража. Предлагане на подобни имоти има основно в бързо развиващите се локации с ново строителство, като Кръстова вада, части от Манастирски ливади, Камбаните. По тази причина тези квартали са в полезрението на клиентите, показват данните на Unique Estates.

“Търсенето на такива имоти идва основно от семейства с деца, които решават жилищни нужди. Част от тях първоначално тръгват с нагласата да купят къща, но впоследствие решават, че голям апартамент отговаря повече на очакванията им като инфраструктура, достъпност, места за паркиране“, обобщи Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Според нея се наблюдава трайно завръщане на клиентите в сегмента на големите жилища, като купувачите са основно семейни двойки на възраст 35-45 години с три или повече деца. Близостта до частни училища и детски градини също предопределя избора на локация. Продавачите са най-често хора над 50 години, чиито деца са пораснали и излезли от дома. С това отпада и нуждата от голяма площ и те се местят в по-малък имот.

От компанията дават пример със сделка от края на 2019 г. за просторен апартамент в квартал Бояна на последните два етажа на малка жилищна кооперация. Жилището е с площ от малко над 500 кв. м, с 4 гаража и огромна тераса, създаваща усещането за къща.

Търсенето на луксозно ново строителство доведе до осезаем ръст на сделките в южните райони на София и кварталите по Витошката яка през 2019 г. спрямо година по-рано.

Статистиката на Unique Estates показва повече продажби в Лозенец, Кръстова вада, Манастирски ливади, Боянa. В тези квартали се търсят завършени и обзаведени апартаменти с гледка към Витоша. Появата на висок клас комплекси в напреднал етап на строителство или с разрешение за ползване през последната година също допринесе за покачването на броя на сделките. Ценовите нива са в диапазона между 150 000 евро и 400 000 евро.

При покупките на семейно жилище центърът отстъпва като предпочитано място заради силно ограниченото предлагане на ново строителство, недобре поддържаните общи части и липсата на гаражи към много сгради. В много случаи входовете са в много лошо състояние или на жилището му липсват височина на таваните и гледка. Основната група купувачи в този район са хора, които търсят имот за инвестиция или отдаване през платформите за краткосрочни наеми. 

В най-престижния район, около Докторски паметник, предлагането е силно ограничено, но това не доведе до ръст, а по-скоро до задържане на цените през 2019 г. Това е индикация, че те са достигнали пределни нива и дори да нарастват, ще е с много ниско темпо.

Цени

Като цяло, данните на Unique Estates показват ръст на продажбите в по-ниския и средния сегмент на пазара на луксозни имоти, които обхващат къщи и апартаменти съответно до 300 000 евро и до 500 000 евро.

През 2019 г. пазарът отбеляза нормализиране на офертните цени, след като година по-рано за продажба се предлагаха голям брой надценени имоти.

Общо през годината цените на луксозните апартаменти намаляха средно със 7%, основно заради спад в централната част на София. По-осезаемо покачване на продажните нива се наблюдаваше в жк „Младост“ и квартали като Лозенец, Манастирски ливади, Кръстова вада, Симеоново. 

На фона на ръста на сделките и нормализирането на ценовите нива през 2019 г., делът на продажбите с отстъпка от офертната цена се понижава. По данни на Unique Estates те са отбелязали спад до 66% от общите продажби в сравнение с 68% година по-рано. Наблюдава се лек ръст на средните отстъпки от 7.1% на 7.9%.

Наемен пазар

С покачване от 19% на сделките за наем спрямо 2018 г. пазарът на луксозни имоти отбеляза висока активност през изминалата година. Най-силно е търсенето в най-високия ценови сегмент – над 1000 евро месечен наем, и в ниския. В средния ценови клас апартаменти – с между 500 и 1000 евро месечен наем, търсенето е значително по-слабо за сметка на силното предлагане. Една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми, отбелязват от Unique Estates.

Наемните цени се запазват почти без промяна в сравнение с година назад, като средните нива за София са 8 евро/кв. м. Най-високи нива запазват Докторски паметник, Център и елитните квартали, като Изток, Лозенец, Иван Вазов. Остава силно търсенето на апартаменти и къщи под наем в затворени комплекси в София.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg