EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лукс хотели на борсата. Не подминавайте!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукс хотели на борсата. Не подминавайте!

mail09:00 | 28.11.2012прегледи 1225 коментарикоментари 0


Тамара Бечева, Елана трейдинг блог
Световната туристическа организация обяви 2012 г. като силна за международния туризъм.
Международните туристически посещения се увеличават с 4% за януари-август спрямо същия период на миналата година, като търсенето остава силно както по отношение на развитите държави, така и по отношение на развиващите се. Данните показват поддържане на значителния ръст, започнал миналата година.
През 2011 г. постъпленията от международен туризъм надвишават 1 030 трилиона щатски долара, възстановявайки се от кризата и достигайки рекордна стойност. Европа продължава да е най-посещавана с 3% ръст на годишна база. За пръв път в историята си Стария континент отчита над 500 млн. посещения. Централна и Източна Европа, и Средиземноморието отбелязват по 9% повишение в посетителите спрямо година назад, което се дължи и на военните и политически конфликти в Близкия Изток и Северна Африка. Очакванията на организацията са тази година Азия и Африка да си върнат лидерството по ръст и да изпреварят Европа.
Европейското първенство по футбол 2012 г. в Полша и Украйна, и Олимпийските игри в Лондон 2012 г. помогнаха интересът да се запази. Това беше добре дошло за Стария континент в момент, в който държавите се нуждаят от сектор, който да допринесе за икономически растеж и работни места. Полското правителство съобщи, че 600 000 чужденци са похарчили 265 млн. долара в държавата за трите седмици на първенството. Това надминава предварителните очаквания за 250 млн. долара. В Украйна обявиха, че над 1.8 млн. туристи са посетили страната по време на шампионата като общо са похарчили около 1 млрд. долара. Повишените цени на хотелите в Лондон пренасочиха посетителите към градове като Париж, Дъблин и Барселона по време на Олимпиадата, според данни на туристически агенции. Част от операторите се изказват скептично, относно запълването на хотелите. Като основна причина се посочва организационния комитет на игрите – Logoc, който резервирал предварително 40 000 стаи, а през януари 2012 г. отказал 20% от резервациите. Успоредно с игрите, в английската столица се проведе фестивал, на който артисти от цял свят се включиха с 10 млн. безплатни възможности за забавление.
В средата на януари пък в Дубай ще се проведе World Luxury Expo. На изложението, което ще се състои в хотел Риц-Карлтон /Риад/, ще участват всички луксозно брандове – от автомобили до бижута. Това е първото събитие от подобен род и се очаква да премине със сериозен успех.
Как да се възползваме от бурното развитие на международния туризъм
Макроикономическите показатели, както и очакванията за бъдещите резултати на сектора могат да бъдат изтъргувани посредством акциите на компаниите. Публикуваните данни за дружествата се отразяват моментално на търговията с ценните книжа. Туристическите оператори и хотелите ще бъдат повлияни директно от положителното развитие на туризма.
Да видим как се изменят акциите на някои от най-големите в сектора:
Marriott International, Борсата Ню Йорк.
Изменение на цената на акцията на годишна база +26.59%.
Компанията притежава над 3 770 обекта в 73 държави и е най-голямата публично търгувана хотелска верига в САЩ. Част от веригата са луксозните хотели Риц-Карлтон, както и Bulgari. Търгува се от 1953 г., когато е листната на цена 10.25 долара за акция. 1 025 долара, инвестирани в акции тогава, са били на стойност 4 млн. долара през 2008 г., според данни на компанията. Приходите на дружеството за 3 тримесечие на 2012 г. са на стойност 2.7 млрд. долара спрямо 2.5 млрд. долара година по-рано. През февруари 2012 г. обявиха строежа на най-високия хотел в света, който естествено ще се намира в Дубай. Ще включва 1 608 стаи, бални зали, опции за забавления и ресторанти, зали за срещи. Бизнесът на компанията се е засилил през 3то тримесечие, като предлаганите стаи в световен мащаб са 648 000, и има очаквания ръстът да се запази. Печалбата се повишава на годишна база. От мениджмънта заявяват намерение броят на хотелите им в Китай да бъде удвоен до 2014 г., за да посрещне растящото търсене.
InterContinental Hotels Group Plc (IHG), Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база + 71.79%
Най-голямата хотелска верига в света отчете 9% ръст в печалбата за третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите. Под шапката на компанията са Holiday Inn Hotels&Resorts, както и специалният им бранд за китайски туристи – Hualuxe Hotels&Resorts. Това е първият международен бранд с дизайн специално за китайския потребител, отговаряйки на местните традиции, като например специални чайни. Именно развиващите се пазари и по-специално Китай, са в основата на добрите финансови резултати, допринасяйки значително към общите приходи. Приходът от стая в Китай се повишава през тримесечието, а компанията очаква експанзията й през следващите 3 до 5 години да е именно от този регион.
TUI Travel , Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база +80.15%
Мениджърите на най-големия тур-оператор обявиха, че летният сезон е успешен благодарение и на резервации от скандинавски туристи. Към края на юни 2012 г. 86% от туристическите пакети на компанията вече са продадени. Според TUI, потребителите все повече предпочитат почивка с фиксирана цена т.е. all-inclusive пакети. Предимство на оператора са диверсифицираните продукти, които предлага и които са трудни за следване от конкурентите. Продажбите за зима 2012/2013 са започнали добре и се очаква да покрият предварителните прогнози. Добрите резултати на хотелски вериги като Marriott, InterContinental и Starwood са знак за възстановяването на сектора. Едно от дъщерните дружества на компанията, Sportsworld, организира корпоративните събития и спонсорството на Олимпийските игри от 1984 г., включително и церемониите по откриване и закриване. Наскоро продължи и 20-годишните си взаимоотношения с тенис турнира Уимбълдън за нови 5 години.
Thomas Cook, Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база + 118.08%
Туристическият оператор със 170-годишна история в момента определено не в най-добрия си период. В началото на годината компанията сключи ново финансово споразумение с кредиторите си и заяви, че е в процес на продажба на самолети като част от програмата за възстановяване. В началото на август приключи продажбата на и прекратяването на лизинга на 19 самолета Боинг, което ще донесе на компанията 294 млн. долара. Малко след това Thomas Cook продаде свое подразделение в Индия за 87 млн. британски лири, които ще бъдат използвани за намаляване нетния дълг на групата. В края на 2011 г. вторият по големина туристически оператор в Европа обяви, че ще затвори 200 обекта във Великобритания през следващите 2 години като стъпка към намаляване на загубата.
В крайна сметка дори никога да не отседнем в Риц-Карлтон /Дубай/, където цената на нощувката започва от 1 000 лв., това не пречи да се възползваме от факта, че другите го правят и да си купим акции на печелившите хотелски вериги.
Важното е, че чрез акции може да се извлече печалба, дори когато имаме негативни очаквания за бизнеса.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg