EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лукойл разширява мощности у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукойл разширява мощности у нас

mail17:45 | 06.06.2018прегледи 1741 коментарикоментари 0


„Лукойл“ планира да построи в България нефтохимически комплекс за производство на пропилен, заяви президентът и съсобственик на концерна Вагит Алекперов пред руското бизнесиздание „РБК“, предаде БТА. По думите му „предстои да се модернизира старо производство“ в рамките на нефтопреработвателен завод „Нефтохим“ в Бургас.

„РБК“ цитира говорител на концерна, според който „Лукойл“ планира произвежда с новите си мощности в България най-малко 150 000 тона полипропилен годишно. 

„Лукойл“ вече произвежда в България и Русия близо 70 вида полипропилен, посочва аналитикът Андрей Костин. Пазарът на полимери е навлязъл във фаза на растеж и 150-те хиляди тона полипропилен от новия комплекс в България ще намерят купувачи в Европа и в Турция, убеден е той.

Стойността на новия комплекс ще зависи от техническите процеси - модернизацията на сегашните инсталации с разширяване на производството може да струва "десетки и стотици милиони евро", а строежът на ново предприятие за производство на продукция чрез пиролиза – „стотици милиони и милиарди евро“, разсъждава руският специалист.

Според оценка на друга анализаторка - Евгения Дишлюк, новият проект за производство на полипропилен в България ще струва 1 милиард евро, а мощностите ще бъдат изградени за 3 години. 

Българският проект на „Лукойл“ не е голям за мащабите на концерна и не е в разрез с дългосрочната му стратегия, насочена към Русия. Изборът на базата в Бургас може би се дължи на достъпа до евтини суровини и наличието на пазар за пласмент в България и Турция, отбелязва трети руски експерт - Василий Танурков.

„Лукойл“ не предвижда да увеличи броя на бензиностанциите си в България, казал Алекперов.

Българската мрежа на руската компания включва в момента 221 бензиностанции, посочва вестникът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg