EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лукойл работи в "Западна Курна-2", Ирак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукойл работи в "Западна Курна-2", Ирак

mail13:30 | 02.04.2014прегледи 1258 коментарикоментари 0


Иракският министър на петрола Абдул Карим Луайби обяви, че ръководена от Лукойл група е започнала добив на петрол от огромното находище "Западна Курна-2" в Южен Ирак, предаде Асошиейтед прес. На официална церемония по откриването министърът посочи, че  производството е започнало на равнище 120 000 барела дневно, като целта е то да достигне 400 000 барела на ден до края на годината.
Находището, чиито залежи се оценяват на 14 милиарда барела, се намира на 490 километра югоизточно от Багдад, посочва АП. Започна търговският добив в едно от най-големите неексплоатирани петролни находища в света, заяви официален представител, цитиран от Франс прес. В приветствено послание на руския президент Владимир Путин, което на церемонията бе прочетено от вицепремиера Аркадий Дворкович, се отбелязва, че стартирането на този мащабен проект на руския концерн Лукойл е важна стъпка в развитието на взаимоизгодното практическо сътрудничество между двете страни, информира Интерфакс.
Инвестициите на Лукойл в иракското находище "Западна Курна-2" за две години от началото на усвояването възлизат на 4 милиарда долара, съобщи пред журналисти шефът на компания Вагит Алекперов, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Лукойл разчита в течение на целия срок на изпълнение на проекта да получи 90 милиарда долара, каза на пресконференция Андрей Кузяев, оглавяващ Лукойл оувърсийз, дъщерна компания на Лукойл за добив в чужбина. По думите му компанията разглежда възможности за проектно финансиране за бъдещото разработване на "Западна Курна-2". Алекперов съобщи още, че Лукойл и френската компания Тотал (Total) са подписали меморандум за разбирателство по разработването на уникално петролно находище в Западен Сибир - Баженовска свита. Баженовска свита е аналог на шистов петрол. Тази година Лукойл планира да добие около 100 000 тона петрол от залежите на находището.


 


Тагове: Лукойл,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229