EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лукойл няма да строи нова рафинерия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукойл няма да строи нова рафинерия

mail18:10 | 12.09.2011прегледи 1527 коментарикоментари 0


Президентът на руската петролна компания Лукойл Вагит Алекперов изрази надежда в края на септември да подпише в България в присъствието на българския премиер договор за строителство на нова рафинерия в страната, която ще стане най-голямата Европа, използваща технологията хидрокрекинг, съобщи специализираният сайт profi-forex.org. Строителният подизпълнител Tecnip се е задължил да пусне в експлоатация новата рафинерия за по-малко от три години.

Същеврменно по-късно компанията опроверга това съобщение. "Във връзка с появилите се публикации за строителство на нова рафинерия в България от страна на ЛУКОЙЛ, пресслужбата на ЛУКОЙЛ-България съобщава, че разпространяваната информация не отговаря на истината. Договорът с Tecnip, който ще бъде подписан в края на месец септември, не се отнася до ново предприятие, а до изграждане на нова инсталация „Хидрокрекинг” в рамките на комбината „ЛУКОЙЛ-Нефтохим Бургас”.
Както заяви президентът на ОАО ЛУКОЙЛ преди няколко дни, компанията ще инвестира само във вече придобити нефтопреработващи активи. В близките 10 години ще бъдат инвестирани повече от 16 милиарда долара в модернизация на нефтопреработката, включваща и инсталацията „Хидрокрекинг” в бургаския комбинат, която ще бъде най-голямата в Източна Европа."завършва съобщението на компанията.

Сега рафинерията Лукойл Нефтохим има капацитет от 9,8 млн. тона, но реално използва малко над половината потенциал на съоръжението - миналата година там са преработени 5,95 тона петрол. Алекперов съобщи също така, че през идното десетилетие концернът ще инвестира в нефтопреработка и нефтоминическо производство 25 млрд. долара. От десетте рафинерии, които Лукойл притежава, половината са извън Русия. В края на миналата година общата производствена мощност на рафинериите на компанията е била 71,5 млн. тона годишно.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg