EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лувъра гостува в Казанлък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лувъра гостува в Казанлък

mail17:30 | 20.05.2015прегледи 1330 коментарикоментари 0


Изложбата „Сатирикон, 33 гравюри на Андре Дьорен“ на един от най-смелите и противоречиви художници на своето време е очаквано и важно събитие в културния календар на Казанлък. Експозицията, която ще бъде разположена в просторните зали на Художествена галерия – Казанлък, се открива на 20 май.
Изложбата съдържа 33 гравюри на френския художник Андре Дьорен на античното литературно произведение „Сатирикон“. Поредицата низки истории в „Сатирикон”, чиито герои са лумпени, освободени роби и крадци, е символен преобразувател на ценности и само в известна степен действителност. Неугледните публични места и ханове, място за среща на социално онеправданите, представляват ехо на разпуснатостта на висшето имперско общество. Всичко е казано с добро чувство за хумор и ирония, понякога наивна, пародия и добродушни шеги.
Привлечен от нравите на античността и стъпвайки върху разказите в това ранно произведение, Андре Дьорен създава своите гравюри, верен на своята непокорна и вечно търсеща същност.
Авторът на тази изложба е коронован за най-великия жив френски художник. Заедно с Матис предизвиква първата революция в сферата на изобразителното изкуство на 20-и век: Фовизма. Вечно недоволен, Дьорен участва заедно с Брак и Пикасо в изобретяването на кубизма. Един нов живот започва през 1910 г., когато той решава да тръгне "в търсене на изгубените тайни на живописта“. Неговият подход, смятан за обрат, предвещава завръщането към "класицизма от периода между двете войни“.
Жизнерадостен и надменен, хедонист и мистик, разкъсван от съмнения, Дьорен сякаш продължава да бъде една загадка в изкуството.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова изказва благодарност на Посолството на Република Франция и на Френския културен институт за възможността и на всички партньори за възможността да стане достъпно творчеството на Андре Дьорен за казанлъшката публика и всички да споделят заедно емоциите от тази невероятна изложба. Тази изложба е още един впечатляващ щрих от празничното настроение на Фестивала на розата тази година.

 

 


Тагове: Лувър, Казанлък
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905