EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лошите кредити не тревожат банките засега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лошите кредити не тревожат банките засега

mail15:15 | 29.06.2010прегледи 1260 коментарикоментари 1


Размерът на лошите кредити засега не е тревожен, съобщи Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ). Българските банки са далече от цифрите, които биха застрашили капитала им, тъй като кредитната ни система е значително по-консервативна в сравнение с другите европейски страни, тя има много буфери. Банкерът отбеляза, че част от лошите кредити могат да се предоговорят, като голяма част от тях са обезщетени. 

В момента, в който икономиката започне да се развива, търсенето на кредити ще се повиши, а съответно след като има търсене в една пазарна икономика, някъде ще се предложи продукт, обясни Хампарцумян. По думите му в момента, в който икономиката тръгне нагоре, с няколко месеца закъснение ситуацията с лошите кредити ще започне да се подобрява.

„Очевидно е, че депресията, която се очаква от икономическата криза, ще продължи по-дълго, отколкото сме очаквали. Депресията означава потисната икономика. Това е нормално последствие от една криза и означава, че физическите лица не си харчат парите, компаниите са по-предпазливи в нови инвестиции, намаляват се заплати, намалява се търсенето в икономиката. Първите сигнали на съживяване идват от експортно ориентираната индустрия. Ако не се организираме и не събудим предприемчивостта си, този период на депресия може да продължи много дълго”.


 
Коментари
 
Живко - 18-04-2011 г. 05:25:34

Смятам, че в България просто нещата са така направени, че да не да се объркат кредитите много. Както казва гн Хампарцумян - има си буфери. Така, че това са по-скоро щатски проблеми.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg