EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лошите кредити в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лошите кредити в ЦИЕ

mail10:20 | 09.11.2011прегледи 563 коментарикоментари 0


Като цяло има голямо подобрение в устойчивостта на банковия сектор в ЦИЕ, констатира анализ на Райфайзен рисърч. Това подобрение се дължи на стабилизирането на икономическата среда през 2010 г. и през първата половина на 2011 г. Предвид тази среда, както и възстановяващият се ръст на кредитирането, необслужваните кредити почти достигат своя връх или вече са го преодолели във всички основни банки в ЦИЕ, което се потвърждава и от банковата статистика. Независимо от това, Унгария и някои пазари в Югоизточна Европа продължават да бъдат предизвикателство по отношение на качеството на кредитите.
Данни за първите шест месеца на 2011 г. показват, че необслужваните кредити може би вече са достигнали своя връх в някои икономики в ЦИЕ като Чехия, Словакия, Русия и Украйна и са близо до своя пик в Полша и Сърбия. По този начин анализаторите на Райфайзен Рисърч вярват, че 2011 г. може да отбележи връх за необслужваните кредити в тези икономики. По същия начин, съотношенията на необслужваните кредити в някои икономики в ЦИЕ може също да достигнат сравнително нисък едноцифрен връх, т.е. цифри, сравними с тези в по-развити банкови пазари като Германия или Великобритания, където необслужваните кредити достигнаха нива до 5.5-6% през 2010/2011 г.
В други икономики от ЦИЕ (с Унгария и Беларус като възможни изключения) ръстът на необслужваните кредити поне се забави значително през първите шест месеца на 2011 г. В тези икономики необслужваните кредити може да продължат да растат и през 2012 г., но техният връх вероятно ще остане близо до нивата, наблюдавани през първата половина на 2011 г. Положителното в случая е, че необслужваните кредити в почти всички страни в ЦИЕ (с Украйна като възможно изключение) ще достигнат връх на нива, значително по-ниски от нивата, наблюдавани при други кризи в развиващите се пазари.
В зависимост от икономическия и кредитен ръст, който страните в ЦИЕ ще отчетат през 2012 и 2013 г., както и от готовността за справяне с дела на необслужваните кредити, показателите за ноебслужваните кредити в региона могат да се понижат през следващите 3-4 години до около една трета от сегашните им нива при един по-оптимистичен сценарий или до около две трети от сегашните им нива при по-песимистичен сценарий, според авторите на доклада за банковия сектор в ЦИЕ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg