EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Лош сезон за пътуванията в чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лош сезон за пътуванията в чужбина

mail11:04 | 24.08.2021прегледи 866 коментарикоментари 0


Туроператорите отбелязват втори лош летен сезон за пътуванията на българите в чужбина, които предпочетоха да останат на българското Черноморие. Пожарите, горещините, PCR тестовете и покачването на заразените с делта варианта в Гърция и Турция са отказали много хора да почиват в съседните ни страни, установи проверка на TravelNews сред компаниите. Допълнително предупреждението на Министерството на здравеопазването да не се пътува до двете държави доведе до откази и провал на програмите, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ) и управител на компанията “Аполо”.

Цялата ситуация се отрази трудно на туроператорите,

защото българите не пътуваха в чужбина и този летен сезон, коментира пред TravelNews Бейзат Туналъ, генерален представител на “ТЕЗ тур”. Турция тази година трудно се продава заради пожарите, а сега и наводненията. В началото на сезона през май и юни пък беше затворена. По принцип българите не ходят там през юли и август заради горещените и по-високите цени, каза Туналъ. Според него нивото за септември и октомври за Турция на този етап е също много ниско. Няма ранни резервации и всичко ще бъде в последния момент. По думите му Гърция също трудно се е продавала заради PCR тестовете, пожарите и червените зони на някои острови. От туроператора са отменили програмите за летния сезон до Италия, остров Тенерифе и Тунис.

“Няма възстановяване на пътуванията към Гърция

на нивата от 2019 г. Обемите като брой туристи са ниски”, подчерта Дарина Стефанова, управител на “Планет”, който туроператор е специализиран в предлагането на южната ни съседка. Според нея основно пътуват за Гърция собствениците на имоти и българите с над средните доходи. Най-голямо е търсенето на Северна Гърция – районите на Халкидики, Кавала, Парга и остров Корфу. По думите на Стефанова курортът Неа Парамос край Кавала вече се е превърнал в българския Слънчев бряг в Гърция. Там се чува само българска реч, а ресторантите и заведенията обслужват с менюта на български език, допълни тя.

Тази година също не е силна за туроператорите и за организирането на почивки в чужбина, обяви Георги Пасев, управител на туроператора “Абакс”, който пусна многобройни чартъри за различни дестинации. Навсякъде ни искат предплащания за запазване на хотели, полети и транспорт. Клиентите обаче резервират в последния монент и отказват да дават големи депозити, обясни той. Причината е, че потребителите не знаят дали няма да затворят някоя граница или да им искат допълнителни PCR тестове. Затова предпочетоха да си останат в България, каза Пасев.

Той също коментира, че необичайно

Турция и Гърция вървят зле

заради пожарите и сигналите от Министерството на здравеопазването. Пожарите спряха всички резервации в двете държави. Освен това се покачват заболелите, което допълнително отдръпва клиентите, обясни Георги Пасев. Преди това в Гърция са вървели много добре островите Крит и Корфу. “Показателно за слабия интерес беше, че границата с Гърция не беше блокирана от коли през цялото лято”, коментира той.

Очакванията на бранша са да тръгнат повече полети до Турция в края на август, но не е ясно дали ще се осъществят. До момента е нямало никакво търсене. Туроператорите са работили основно с блокирането на седалки по редовните линии на турската авиокомпания “Анадолу Джет”, която пусна това лято за първи път директен полет от София до Анталия.

Египет и Тунис са вървели много добре

през пролетта и началото на лятото. Тунис обаче попадна в червената зона. В момента също са добри записванията за края на август и през есента, каза Георги Пасев. Египет е харесвана дестинация, защото има предвидимост. За нея се знае, че изисква PCR тест за всички неваксинирани, а ваксинираните влизат със сертификат. Правилата не се променят. Египет е големият печеливш в туризма за 2021 г., смята Георги Пасев. Повечето европейци почиват там, а от този сезон след петгодишно прекъсване се върнаха и руските туристи.

Туроператорите са залагали още на Испания,

но е попаднала в червената зона и чартърите са отпаднали. Италия върви трудно. Изненадата е Албания, защото не изисква никакви тестове и сертификати. В страната се влиза свободно и чартърите се пълнят лесно, заяви още Пасев.

Галин Георгиев, управител на “Солвекс” също отчита слаб летен сезон за чужбина. Усилията на компанията са били насочени към българското Черноморие. “Трудно се правят чартъри за чужбина. Разчита се основно на полетите по редовните линии, но билетите са доста по-скъпи от обичайните цени”, подчерта Георгиев.

Невена Николова, управител на “Дрийм холидейс” обяви, че при тях е имало най-сериозно търсене към островите Крит и Закинтос в Гърция, Кипър и Малта преди някои да бъдат вкарани в червената зона. Малки групи е имало за Испания преди да влезе страната в червения списък. Според Николова най-вече PCR тестовете спират пътуванията, защото ги оскъпвят. За края на август, септември и есента тя разчита на чартърите за Мароко, Йордания и Рас Ал Хайма (ОАЕ).

Румяна Юксел, управител на “Аква тур БГ” обяви, че най-много са се търсили Египет и Тунис. Турция върви по-слабо от предни години. Според Юксел друга причина за намаленото търсене към Турция е покачването на цените след пускането на руските туристи от 22 юни.

Всички погледи на туроператорите са насочени към есента.

Мирослав Иванов


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882