EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Лондонско сити & Франкфурт. Падение и възход?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лондонско сити & Франкфурт. Падение и възход?

mail07:01 | 28.06.2016прегледи 2082 коментарикоментари 0


Финансовият център на Лондон (лондонското Сити) може да изгуби позиции, заради решението на британците да напуснат ЕС, но няма да загине. Така смята директорът на Дойче банк Джон Крайън, цитиран от РИА Новости.„Финансовият център няма да умре, но ще отслабне“, казва той в интервю за германски вестник. Крайън отбелязва, че в следващите седмици ще се запази неспокойствието на финансовите пазари. Според него в резултат на брекзит политиката в Европейския съюз ще се промени и призовава за „щателно реструктуриране“ на институциите на ЕС.

Оттеглянето на Великобритания от ЕС (Brexit) се очаква да доведе до негативни последици за финансовия център Лондон (Лондонското сити), съобщава германският вестник Franfurter Allgemeine Zeitung. Очакванията са, че ще трябва да бъдат премествани от седалищата си отделни компании, както и малки и по-големи чуждестранни банки от британската столица.

Franfurter Allgemeine Zeitung съобщава, че заместник за седалищата на финансовите институции най-вероятно ще бъде именно Франкфурт на Майн, тъй като той е най-големият финансов център на ЕС, дом на важни финансови институции като Европейската централна банка (ЕЦБ) и се намира във водещата европейска икономика - германската.

В намиращия се в седмата по големина федерална провинция на Германия Хесен - град Франкфурт на Майн е разположено седалището и на немската фондова борса. „Очакваме ефекта от излизането на Великобритания от ЕС да бъде положителен за Франкфурт", казва Хубертус Вет, главен изпълнителен директор на Frankfurt Main Finance. Той допълва „Очакваме най-малко 10 000 работни места, които ще бъдат преместени от Лондон до Франкфурт."

Тези 10 000 работни места съответстват на около 1,5% до 2% от служителите на финансовия център на Лондон. Поради това не се очаква голям отлив на служители във финансовата сфера от Лондон, но въпреки това ще бъде налице умерена и постепенна промяна през следващите 5 години. Голямо влияние въргу работните места се очаква най-вече в търговията с ценни книжа и деривати, която може да бъде изместена във Франкфурт.

Част от банките, базирани в Лондон, също ще бъдат принудени да  оттеглят търговските си отдели от британската столица. За това съобщава изпълнителният директор на Deutsche Bank Джон Крайън. Според него, не може търговията с държавни облигации от еврозоната да бъде уреждана в Лондон, ако Великобритания вече не принадлежи към ЕС. За Deutsche Bank в Лондон работят повече от  8000 служители, голяма част от които са ангажирани в търговията с ценни книжа.

Хубертус Вет казва, че 40% от небританските банки имат седалища в Лондон именно заради достъпа до Европейския пазар. В бъдеще се очаква те да преместят централите си във Франкфурт или Париж. Вет е на мнение, че „Франкфурт е в много изгодна позиция в това съревнование за позициониране на седалища".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886