EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Локхийд Мартин" ще изгради радарна станция в Япония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Локхийд Мартин" ще изгради радарна станция в Япония

mail11:39 | 01.08.2018прегледи 783 коментарикоментари 0


Япония заяви, че е избрала американската корпорация "Локхийд Мартин" да изгради нова, мощна радарна станция за две нови наземни батареи "Иджис" (Aegis Ashore) за отбрана срещу балистични ракети. Батареите са на стойност милиарди долари и ще бъдат предназначени за защита срещу евентуални севернокорейски ракетни удари, предаде Ройтерс.
Изборът беше между радара "Спай-6" на компанията "Рейтиън" - замислен като подобрение за системите "Иджис" на военноморските сили на САЩ - и версия на Радара за разграничение с голям обсег на "Локхийд Мартин", който към 2020 г. ще бъде внедрен в системата за отбрана срещу балистични ракети в Аляска.
И двата радара имат далеч по-голям обхват от досегашните радари за "Иджис", използвани от САЩ и Япония.
За новите си ракети прехващачи, които са с по-голям обсег, Япония се нуждае от по-мощни средства за засичане, за да направи своята ПРО по-ефективна срещу възможни изстрелвания на ракети от Северна Корея или каквато и да било потенциална заплаха от Китай.
Решението за радара е поредният знак, че Япония укрепва своята отбрана въпреки обещанието на Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс. 
Покупката освен това може да помогне на Токио да намали търканията си в сферата на търговията с Вашингтон, след като САЩ, ключов съюзник на Япония, заплашиха да наложат мита върху вноса на нейни автомобили.
Въпреки че по първоначални разчети на японското министерство на отбраната цената на двете батареи, които трябва да бъдат разположени след 2023 г., възлизаше на около 2 милиарда долара, крайната цена ще бъде поне двойно по-висока, казаха източници на Ройтерс. Според съобщения в местни медии цената на новите батареи, които ще включват система "Иджис" за противовъздушна отбрана, ракетни комплекси и прехващачи, ще възлезе на около 6 млрд. долара.
Решението за радара означава също, че батареите "Иджис" ще може да бъдат включени в проекобюджета за отбрана, който ще бъде представен другия месец - преди срещата през септември между премиера Шиндзо Абе и президента на САЩ Доналд Тръмп в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Тръмп засили натиска върху Токио с мита върху стоманата и заплахи за мита върху вноса на автомобили. При визитата си в Япония през ноември обаче той приветства закупуването от нея на изтребители Ф-35 тип стелт и я призова да купи още американски оръжия и "и още стоки от всякакъв тип за милиарди долари".
Русия и Китай се обявяват против усилването на противоракетната отбрана на Япония с новите системи "Иджис", защото според тях това ще наруши баланса на силите в региона, отбелязва ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg