EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Лозовият резерв е 160 хил.дка, 1.50 лв. за дка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лозовият резерв е 160 хил.дка, 1.50 лв. за дка

mail14:29 | 18.08.2015прегледи 1156 коментарикоментари 0


Във българската винарска промишленост се използва изключително модерни технологии за производство на вино и затова се създават тези изключително качествени продукти. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Той коментира, че българското вино се създава на лозето. По думите му, когато гроздето е добре узряло, самият агроном, който следи динамиката и е добър специалист, преценява, кога е настъпил добрият момент да започне гроздобера. Тоест гроздето е с максимална степен на захарно съдържание и виното, което се произвежда е най-хубавото вино. Инж. Коев обясни, че в годините назад самите винарски предприятия не са имали лозови насаждения, а са закупували гроздето на свободния пазар. „Тоест те не можеха да диктуват зрялостта на гроздето. Те го купуват такова, каквото им се предлага. В последните години винарските предприятия – и от малък тип, и от големите винпроми, създадоха собствени лозови насаждения. Те контролират зрелостта на гроздето и кога е момента на беритбата”, разясни инж. Коев. Той уточни, че прибраното качествено грозде създава изключително качествено вино. „Когато в годините направим тенденция да имаме константно или повишаващо се качество и хубави количества, това значи, че работим в правилната посока. Нашите търговци, които са извън територията на страната и купуват нашия продукт знаят, че започваме да произвеждаме вино или на това ниво, или на по-високо”, каза още той.
България има т.нар. права от национален резерв. Те са приблизително 160 хил. дка. Един дка се продава от Изпълнителната агенция по 1.50 лева, каза още инж. Красимир Коев. Той уточни, че те дават правото на този, който няма лозово насаждение до този момент, но има собственост на земята, закупувайки си тези права от националния резерв срещу 1.50 лева, с европейски средства да може да го засади на база кандидатстване. „До 31 декември можем да ползваме тези права. Това е невероятната възможност за България да повиши лозовите си насаждения и хората да се възползват и закупят тези права, а с европейски средства могат да създадат лозови насаждения, които да повишат лозарския потенциал и качеството на българското лозарство и винопроизводство”, коментира инж. Коев и апелира да се закупуват правата от националния резерв. „Лозята са бизнес, който има бърза възвращаемост на инвестицията, дава добра реализация и възможност за успех във всяка следваща стъпка. Това е един от перспективни отрасли в България”, подчерта той.
За самото кандидатстване той разказа, че трябва да се посети офис на ИАЛВ с акт за собственост, взета под аренда или под наем земя. „Срещу декларация си купувате т.нар. права от национален резерв. След като получите този документ, имате право да кандидатствате, да получите европейски средства и да засадите ново лозово насаждение”, каза още той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg