EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Логото на Dexia махнато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Логото на Dexia махнато

mail17:10 | 27.02.2012прегледи 496 коментарикоментари 0


Логото на централата на банка Dexia в Брюксел днес е махнато. Очаква се през март да бъде определено новото име на банката и едва след това ще бъде поставен съответният надпис. процедурата се налага, тъй като през есента на миналата година Dexia бе разделена на три части между дотогавашните й собственици - Белгия, Франция и Люксембург. Белгийската част от банката стана изцяло собственост на правителството, но информации от миналата седмица показаха, че доверието на клиентите е изгубено, след като средно на седмица те продължават да теглят по 20 милиона евро. През 2008 г. банката пострада от кризата в сектора и бе "спасена" с 6,4 млрд. евро държавни средства. През миналата година дълговата криза покрай Гърция нанесе нов тежък удар на финансовата институция, изкупила голяма част от гръцките дългови книжа.
Макар белгийското правителство да гарантира всички влогове в Dexia, без оглед на техния размер, през миналата седмица бе съобщено, че френско-белгийската банка отчита загуба от 11,6 милиарда евро за 2011 година, определено като рекорд и резултат от преструктурирането, започнало през октомври след новия спасителен план за компанията. Това е рекорд в историята на френските банки и е резултат от преструктурирането, започнало през октомври след новия спасителен план за компанията. Продажбата на Dexia Banque Belgique, подразделението за банкиране на дребно в Белгия, е довело до загуба от 4 милиарда евро, докато провизиите за експозиции към гръцкия дълг са достигнали с 3,4 милиарда евро. Продажбата на подразделението за обществено кредитиране във Франция, вторият голям раздел от раздробяването, утвърдено в началото на февруари, е донесло допълнителни загуби за 984 милиона евро.
За да приключи успешно разделянето на компанията, Белгия, Франция и Люксембург одобриха принципа за гаранция от 90 милиарда евро върху заемите й. Франция гарантира и част от загубите, които може да понесе филиалът за кредити за френски местни власти и дори ще влезе индиректно в капитала й.

 


Тагове: банка, лого, Dexia
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg