EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ловеч – сърце на автомобилната индустрия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ловеч – сърце на автомобилната индустрия?

mail18:01 | 16.09.2010прегледи 6081 коментарикоментари 3


Явор Иванов

Община Ловеч и Индустриален клъстер „Електромобили" - ИКЕМ подписаха съвместно споразумение за развитие на електромобилната индустрия. Ловеч е лидер в реализирането на проекти, финансирани от ЕС, затова тя бе избрана от ИКЕМ за партньор при създаване на общинска стратегия, ползваща най-съвременните методи на енергопотребление и инфраструктура.
Изграждането на зарядни станции, ползването на енергоспестяващи методи ще ускорят процеса на създаването на модела на т.н. "зелени общини". Сред целите, които партньорите си поставят е сключване на публично-частно партньорство и изготвяне на модел на „Зелена община", в която да се осигури изграждането на зарядни станции за електромобили, а за зареждането да се използва електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.
Споразумението е за период от 2 години - от 2010 до 2012 г. и включва организиране и популяризиране на проекти в областта на производството, конверсията, енергийната, иновативна, научна и ресурсната обезпеченост на електромобилната промишленост на местно ниво. Ще бъде учреден Фонд за „Зелени индустрии", който да финансира инициативи и проекти на свързани с електромобилната индустрия предприятия.
Китайският гигант в село Баховица
Както е известно през първата половина на 2011 година ще бъдат готови първите коли, произведени от строящия се край Ловеч българо-китайски автомобилен завод. През есента на миналата година дружеството Litex Motors и най-големият китайски автомобилостроител Great Wall Motors подписаха договор за изграждане на завод, с производствен капацитет от 50 хил. автомобила годишно. Първият модел, който ще слезе от поточната линия ще бъде миниванът Coolbear. Освен него, още три модела на първата частна автомобилна компания в Китай вече получиха сертификат за продажба в Европа: седанът Florid, високопроходимият Hover 5 и пикапът Wingle. С тези четири модела Great Wall планира да започне инвазията си на европейския пазар.
Само месеци дели България от мечтата й да сглобява отново автомобили. Целта на китайския план е България да се превърне във входната врата на най-големия китайски автомобилен производител към пазара на ЕС. Сглобявани край Ловеч, автомобилите ще получат така ценният етикет „Направено в ЕС" и без утежняващи мита и такси ще бъдат достъпни за всяка една от останалите 26 страни членки на съюза.
Както е известно в първите дни на август започна изграждането на първото хале на завода в местността Корудере до ловешкото с. Баховица на площ от 429 526 кв. м са. Очакванията са през февруари 2011 г. първите 1000 автомобила да слязат от производствените линии. Първоначалната инвестиция е на стойност 80 млн. евро, но се планира в по-късен етап да надхвърли 300 млн. евро. В завода ще работят до 1800 души, като 400 от тях ще са високоспециализирани специалисти от Китай, Южна Корея, Япония, Германия и Италия.

Индустриален клъстер „Електромобили" направи първия BG електромобил

Българската фирма ДИ ВЕН ООД, един от учредителите на Индустриален Клъстер "Електромобили" /ИКЕМ/ , представи първият български лекотоварен електромобил през май тази година. Електрическият транспортен кар модел ЕТК 021 от серията „PONY" е лекотоварен кар, задвижван от акумулаторни батерии. Това е много маневрено екологично чисто транспортно средство, предназначено за транспортиране на неголеми товари /до 1 т./ в градски условия. Електромобилът може да бъде използван за зареждане на магазини и щандове, за транспортиране на инструменти и материали от хора извършващи различен вид услуги по места в големия град.

Какво притежава Ловеч?

Общината, която е средна за размерите на държавата, досега е привлякла не повече от 8 млн.евро преки инвестиции, но инвестицията в китайския завод за автомобили възлиза на първоначалните 80 млн. евро с перспектива тази цифра да стигне 300 млн.евро. Планира се също така европейският газопровод "Набуко" да преминава през общината, като трасето би трябвало да прекоси землищата на селата Александрово, Дренов, Слатина и Владиня.
Промишлеността в общината е основен отрасъл и тук се работят едни от известните компании в страната - най-големият производител на ръчни електроинструменти "Спарки Елтос" АД, "Балкан" АД, който произвежда управляеми и двигателни мостове и хидродинамични предаватели за кари, освен това е и най-мощният производител на велосипеди в България. При това точно в този завод са сглобявани леките автомобили "Фиат" и "Москвич". На територията на общината стопанска дейност развиват голям брой малки и средни предприятия, предимно в областта на търговията и услугите. Над 92% е делът на частните фирми. В тях са заети 64% от работещите. Висока е динамиката на навлизане и излизане на частни фирми на и от пазара. Всички предприятия, както и община Ловеч разполагат със свободни помещения и терени, които са подходящи за развиване на стопанска дейност. При проявен интерес от страна на инвеститори те могат да бъдат продавани или отдавани под наем. По-голяма част от тях са разположени в северната и източната промишлени зони на Ловеч, като са с добре изградена техническа инфраструктура - автомобилен и ж.п. път, водопровод, канализация, електрозахранване, телефонизация и газификация.
Накратко при повече усилия Ловеч може да измъкне под носа на много общини със самочувствие перспективата писта - автомобилостроител на България.

 


 
Коментари
 
ichov - 16-11-2010 г. 18:29:51

хайде бе пичове, вас чакаме. да потеглим от електро "БАЛКАНЧЕ"!

boiko - 07-02-2011 г. 14:44:11

kade moje da se pita za rabota vatre vav samiq zavod bihtelimi kazali ako obi4ate molq!?

Daniel Ivanov Denchev - 14-12-2011 г. 09:50:53

Zdraveite,bih jelal da kandidadstvam za rabota.Az sam diplomiran machinen injener.Bihte li mi dali adres za vraska sas vas?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg