EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лобистки поправки в Закона за горите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лобистки поправки в Закона за горите?

mail09:00 | 15.07.2010прегледи 1892 коментарикоментари 0


Въпреки че някои от досегашните предложения на коалицията „За да остане природа в България” за промени в Закон за горите са възприети, в текстовете се прокрадват и редица опасни идеи, които застрашават защитената българска природа, е становището на неправителствената организация.

-Проектът за нови Закон за горите създава още един начин за застрояване на защитените природни територии и зони чрез разпоредбата за застрояване на горските територии без промяна на предназначението за лифтове, влекове и съоръжения за ветрогенератори и фотоволтаици (чл.53, т.т. 3 и 5). Така се поощрява строителство, което не е свързано с дейности, присъщи за управлението на горските територии.

-Въвежда се възможността за продажба на имоти държавна собственост, които попадат в защитените територии (параграфи 6 и 16 от преходните и заключителни разпоредби). През последните 75 години българската държава многократно е изкупувала частни земи, за да защитава природата в тях, но нито веднъж не се е случвало да продава защитена природа. Това предложение е огромна крачка назад в политиката на ГЕРБ и противоречи на предизборните обещания за пресичане на ограбването на държавата.

-Предлага се природните паркове, които са най-голямата по площ защитена природа в България, да преминат към общините. Досегашните примери за отношението на общините към природните паркове е предимно свързано с опити за заличаване и застрояване - община Царево и Природен парк Странджа, община Сливен и Природен парк Сините камъни. Тези опити генерираха сериозна гражданска опозиция. На този етап от развитие на общините идеята очевидно е неприемлива.

-Опасно е изпълнението на плановете за управление на защитените територии да се прехвърля от администрациите на природните паркове към държавните горски предприятия, а контролът на дейностите – към регионалните дирекции по горите. Това напълно ще спре изпълнението на плановете за управление в земеделските земи и горските територии частна и общинска собственост. До момента няма информация дори едно държавно горско или ловно стопанство да е изпълнило каквато и да е било част от приети планове за управление на защитени територии.

-Създават се възможности за ограничаване достъпа на граждани в гори и защитени територии по искане на частни лица, които извършват дейности в държавните гори.

Тези предложения създават впечатлението, че проектозаконът за горите обслужва лобистки интереси за застрояване на природните паркове -  плановете за нова ски зона в Природен парк Витоша на «Витоша ски» АД и лобиращия за това акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, както и открито заявените планове на кмета на Сливен Йордан Лечков за застрояване на Природен парк Сините камъни, се казва в съобщение на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.
Опити за промяна на законите, за да се застроят и разпродадат българските гори имаше през март 2005 г. и януари 2009 г. Тогава бяха внесени над 100 хиляди подписа против промени, а 39 и 40 Народно събрание отхвърлиха тези предложения.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg