EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лобистите от ГЕРБ са прекалено агресивни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лобистите от ГЕРБ са прекалено агресивни

mail18:00 | 16.07.2010прегледи 1308 коментарикоментари 0


Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция в интервю за предаваното „Тази сутрин” на  bTV. /със значителни съкращения/

 

Водещ: Нека да преминем към директно адресираната до Бойко Борисов и поискана от вас оставка на Десислава Танева /б.р. депутатка от ГЕРБ, която е обвинявана, че е лобист за арендаторите в земеделието/. Борисов каза, че няма да даде оставката. Какво, Синята коалиция започна да играе хард и да иска вече глави, така ли?
Иван Костов: Вижте, тя очевидно лобира за определена група и не го крие. Това са производителите, арендаторите на земята. Това е неголяма група от хора с огромни технически възможности. Хора, които произвеждат зърнени култури в страната. Тя е свързана с „Мелинвест”. Имаше конфликт на интереси.
Водещ: Но в случая тя каза, че „Мелинвест” е от тези, които са потърпевши от поправката и не може да бъде обвинявана за лобиране?
Иван Костов: Да. Аз говоря обаче за арендаторите. Искам да напомня тук, че още през декември аз сезирах Комисията за корупция за конфликт на интереси специално за нея и за двама нейни колеги, заради един закон, при който пак беше защитен интересът на арендаторите. От тогава до сега тя непрекъснато прави опити да лансира и да променя българското законодателство в защита на тези интереси. Това е недопустимо. Тези хора не са в Народното събрание, за да уреждат интересите на определена група лица. Те са за общественото благо там, нали така?
Водещ: Самата тя идва от този бизнес?
Иван Костов: Да, така е.
Водещ: Но никой не пада от нищото, все пак е експерт?
Иван Костов: Да, но когато отидеш в Народното събрание, не отиваш, за да вдигнеш акциза на българските цигари и да отвориш пазара за чуждестранните производители на цигари, на които си представител.
Водещ: Кого визирате?
Иван Костов: Емил Димитров.
Водещ: Да, депутат от ГЕРБ е, а защо за него няма реакция?
Иван Костов: И за него има реакция, но чак сега започна ясно да се сблъсква с проблема министър-председателят. Завчерашният ГЕРБ отиде срещу всички парламентарни групи да промени един национален консенсус, свързан със сваляне на платеното обучение в държавните училища. Това беше типично лобистко предложение. Но на следващия ден, отново се сблъскваме със същия този опит - да бъде обезсилено прието законодателство, декларирано от ГЕРБ като политическа теза, което елиминираше възможността на областните управители да извършват повсеместни и неконтролируеми и големи действия с имоти. И ето че министър-председателят реагира веднага. Но чак сега той започва да се сблъсква наистина с много агресивно налагане на такива интереси.
Водещ: Но при предишни премиери се вървеше на инат до край, а сега има реакция.
Иван Костов: Това е добро като реакция от страна на министър-председателя, безспорно. Той има много бърз рефлекс да реагира на тези неща. Но до кога министър-председателят ще хваща тези нарушители и изобщо до кога ще ги спира и кога ще му остава време за други сериозни задачи? Ето например – как да уреди защитата интересите на децата. Кога ще се занимае с тези въпроси, ако той отива и спира ...
Водещ: Има и една такава теза, която може би няма да ви хареса, чух я изречена от бивш член на партията, който каза, че чакате с удоволствие проблемите и известни провали в някаква посока на ГЕРБ, за да излезете в даден момент и да кажете – ето, ние сме компетентните, а тези си го избрахте вие избирателите, и сега си сърбайте това, което сте ...
Иван Костов: Не. Това, че ние сме компетентните, то е очевидно. Но такъв вид злобарско поведение никога не е било присъща за нас.
Водещ: Д-р Николай Михайлов го каза. Зад гърба на ГЕРБ не изчаквате ли техни провали, за да изтъквате тезата за вашата компетентност?
Иван Костов: Нека хора, които гледат по този озлобен начин на света, да не бъдат фактор в нашия разговор. Аз мисля, че нямаме нужда от това.
Водещ: Цитирам го, защото той беше от вашата партия.
Иван Костов: Да, разбира ви, но в момент, в който всички сме убедени и ГЕРБ, и ние, и най-сериозните съветници на министър-председателя, че юли и август трябва да бъдат използвани, за да бъдат направени много силни подготовки за реформаторски действия, за да бъде наистина реформирана администрацията и институциите в страната, за да може преди приемането на бюджетния закон да се разчисти теренът, за да не излезе в следващата година отново България с прекомерен дефицит – в този момент е важно всичките да се координираме. Това, което ние сме направили, е, че сме дали своите идеи. Аз не казвам, че това са предложени и решени въпроси, но ние сме дали своите идеи. И сме видели, че на практика могат да бъдат съкратени административните звена и институциите с повече от една трета. Това е съвсем реално. И това е лесно проверимо от експерти и от хора, които са отговорни. Аз вече водих няколко разговора. Представих тези идеи на министъра на финансите, представих ги на Кристалина Георгиева, представих ги на министър-председателя. Те се посрещат добре.
Водещ: Не се посрещат добре за заема за 1 млрд. от МВФ.
Иван Костов: Говоря специално за административната и институционалната реформи, които са тежкият проблем за страната. Защото там могат да бъдат икономисани близо 500 млн. непрекъснати, постоянни разходи на страната.
Водещ: Ето например онзи ден, горещият телефон изпрати една неправителствена организация, която получава пари или от общината, или от социалното министерство, за да занесе на ромката една визитка и тя да обещае, че ще отиде да я консултират и да стане по-добър родител. Давам пример само. Нека да поговорим и за това разминаване, което видяхте, за нещо изключително важно като за заема, не се приема вашата теза.
Иван Костов: Специално за заема, основната идея се приема, аз чух от колегите от ГЕРБ, те казаха – добре, приемаме го, но ще го правим следващата година.
Водещ: Кой ви го каза?
Иван Костов: От екипа, хора отговорни, които са чести гости тук. Казаха – добре, ще го правим следващата година. Въпросът е до следващата година да се запази фискалният резерв в тези неприкосновени граници, в които той трябва да стои, за да гарантира нещо в държавата България, защото ако този резерв се спусне под тези граници, след това вече, когато държавата се яви да търси заеми и поиска заеми, тогава условията ще бъдат много тежки.
Водещ: Вие говорите за хищнически интереси?
Иван Костов: Да, има такива интереси. Целият инвестиционен пазар е хищен, той чака някой да изпадне в слабо положение, за да му наложи условия, да му вдигне лихвите, да му даде заеми с високи лихви – така функционира този свят. Видят ли те слаб, видят ли те в крайна нужда, веднага исканията към теб стават големи. Въпросът е държавата да излезе, докато е силна да вземе заема.
Водещ: На по-ниска лихва ли?
Иван Костов: Да, разбира се, че сега ще е по-ниска лихвата. Може да се вземе заем под 6%, а ако следваме техният съвет – ще отидем на 12%. Това е целият проблем. Това сочим ние като въпрос, а не че не бива да се прави това, защото е очевидно, че среща затруднения страната.
Водещ: Вие казахте, че екипът на Бойко Борисов среща разбиране и приема вашите идеи за административна и институционална реформа, но, какво следва, щом ги приема, а пък тя не започва, според вас?
Иван Костов: От идеи до реализация има дълъг път. Първо трябва да бъде сглобено като проект, трябва да бъде направено като законодателство, трябва да бъде след това съгласувано, за да спечели политическа подкрепа, включително в мнозинството.
Водещ: И така една година?
Иван Костов: Това може да се направи много бързо. Добре, една година, но тя мина годината. Ние нали говорим за това още от началото на годината без ехидност, без озлобление, но нали е вярно, че говорим за това?


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049