EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лобисти в сблъсък за земеделска земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лобисти в сблъсък за земеделска земя

mail09:29 | 01.07.2010прегледи 1554 коментарикоментари 1


Мира Лазарова

Поправки в Закона за опазване на земеделската земя и в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обсъждани вчера в парламента, сблъскаха различни лобистки интереси по думите на депутати от всички парламентарни групи.

Проблемният чл. 4а
Трима народни представители от ГЕРБ предлагат да се възстанови чл. 4 а от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който предвижда, ако собственик на земя реши да я продава и тя вече е отдадена под аренда, първо да я предложи на арендатора, а ако той откаже, да я продаде на други купувачи на цена, не по-ниска от вече предложената на арендатора. Според Асоциацията на собствениците на земеделски земи подобни промени ще изкривят пазара на земя, така ще се забавят сделките, а арендаторите ще се превърнат в брокери на земеделска земя.
Според БСП и СДС с такива поправки на практика се нарушава Конституцията и те няма да ги подкрепят. Парламентарната група на Синята коалиция изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което настоява да разгледа предложенията на народните представители от ГЕРБ за промяна в Закона за опазване на земеделската земя и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според сините тези два законопроекта защитават тесни интереси на едва 3% от ползвателите на земеделски земи – едри арендатори. „Когато някой ви ограничава правата, когато някой ви казва „можете да продавате само на тази малка група лица”, той в крайна сметка ограничава свободата, за която ние се борим 20 години. При това положение не ме питайте кой е лобистът, то е ясно. Не се оставяйте да бъдете заблудени по един елементарен начин. Или ще правим пазарна икономика в България, или няма да правим.”, коментира Мартин Димитров.
От Асоциацията на зърнопроизводители обаче твърдят, че повече от  80% от българската земя се обработват от арендаторите докато техните опоненти - Асоциацията на собствениците на земеделски земи – са представители на 15 фонда за земеделска земя, чиято основна дейност е основно покупка и продажба на земя, но не на обработка. 

Нашествието на ВЕИ

От няколко месеца кабинетът се опитва да ограничи издаването на разрешителни за изграждане на съоръжение ВЕИ на плодородна земеделска земя. Това поради протестите на представители на този бизнес, които твърдят, че така се провалят проекти и прогонват инвеститори. Правителството обаче смята, че земеделската земя трябва да бъде съхранена така че в нея да се инвестира за земеделски нужди.
Проектопредложение на Министерски съвет предвижда поради нарасналия инвестиционен интерес за изграждане на обекти, предназначени за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници да се забрани строителството на такива съоръжения върху плодородни земи от първа до четвърта категория. Тези ограничения ще обхванат и поливните площи.
С промените значително се увеличават глобите и имуществените санкции. При увреждане на земята или използването й за неземеделски нужди, без разрешение за промяна на предназначението й, физическите лица ще заплащат глоба от 500 до 10 хиляди лева , а юридическите лица - от 500 до 20 хиляди лева.
Промените предвиждат включването на представител на министерството на икономиката в комисията за земеделски земи, която издава разрешения на частни лица за промяна на статута на земеделските земи над 50 декара. Законопроектът  предлага да се  забрани промяната на предназначението на земеделски земи и разпоредителни сделки с тях в случай, че са придобити със замени преди 01.01.2010 г. Неговото предложение е направено за да се избегне възможността тези замени да бъдат обявени също за нерегламентирана държавна помощ.


Тагове: ВЕИ, земя, продажба
 
Коментари
 
ivanov - 12-07-2010 г. 18:37:10

нито смяната на статута на зем.земи до сега е било лесно, нито трябва да се удря спекулата! Това е комунистическо мислене целящо намаляне свободата на собственика да ползва собствеността (1) и увеличаване рестрикциите в/у частната собственост от страна на на общинското/държавното управление с цел корупция (2). Всеки проблем/казус може да се погледне от повече от една гледна точка... и когато управляващите наблягат само на едната част от проблема пропускайки останалите аргументи, обезателно и от самосебе си се стига до МАНИПУЛАЦИЯ на ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ с цел да мине поредния ограничителен закон!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg