EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лични данни, защита & златен стандарт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лични данни, защита & златен стандарт

mail09:30 | 19.06.2015прегледи 1453 коментарикоментари 0


На 15 юни стана ясно, че страните-членки са достигнали съгласие по подхода си относно обновяването на правилата за защита на личните данни, което отваря пътя за преговори между Парламента и Съвета за окончателно приемане на законодателството. „ЕС е голям пазар и ако определим правилата, хората и доставчиците от цял свят ще трябва да се адаптират… Ще можем да определим златен стандарт за световния пазар“, заяви в интервю докладчикът на ЕП Ян Филип Албрехт (Зелени/ЕСА, Германия).
Настоящите правила за защитата на личните данни в ЕС датират от 1995 година и не отразяват развитието на електронните услуги, търговия и комуникации през последните 20 години. Парламентът гласува своята позиция по предлаганите промени още през май 2014 г.
„По своята природа данните не признават граници“, обяснява нуждата от реформа г-н Албрехт. „Трябва да имаме общи правила и единна правна система, за да създадем равни условия за бизнеса и да укрепим доверието на потребителите в единния пазар“, посочва той. Според него новите правила ще помогнат гражданите „да бъдат по-добре информирани и да вземат по-осъзнато решения“.
Сред важните въпроси, които трябва да бъдат дискутирани в предстоящите преговори между Парламента и Съвета, докладчикът на ЕП посочва нуждата от изрично съгласие от потребителя за използване на неговите данни, задълженията на онези, които отговарят за използването на данните, и глобите за компании при нарушения – Съветът иска те да достигат най-много до 2% от годишните приходи, а ЕП гласува миналата година те да бъдат до 5%.
Вижте повече във видеото на ЕвропарлТВ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg