EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Лицензът на "Емко" възстановен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лицензът на "Емко" възстановен

mail06:50 | 08.10.2017прегледи 11637 коментарикоментари 0


Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност е взел единодушно решение за възстановяване на действието на спрения лиценз на "Емко", съобщи на пресконференция днес министърът на икономиката Емил Караниколов.
От полицията е констатирано, че в дружеството са отстранени нередностите с пряка опасност към населението и работниците. Има и предписания за отстраняването на други, които "Емко" ще изпълни, добави министърът и уточни, че тези нередности не са свързани с пряка опасност за населението и работниците, и затова от полицията са предложили да бъде възстановен лицензът. Сред тях министърът посочи технически нередности, както и такива, които са свързани с поддържането на документацията.
Министърът обеща на работниците, при съгласие на членовете на междуведомствения съвет, бързо да се разглеждат исканията им, защото за стоката, произведена от тях, има голям интерес, и ако отговаря на закона, те по най-бързия начин ще получат правата да я изнесат.
В отговор на въпрос за включването на дружеството от Държавния департамент на САЩ в забранителен списък, министърът заяви, че това е неприятен факт, и допълни, че трябва да се работи за това то да излезе от него.
Министърът напомни, че предстои в Националния икономически съвет към Министерството да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на нормативната база и подпомагане на военно-промишления комплекс, което е било искане и на "Емко".

Въпросът с "Емко" не трябва да се коментира публично, защото това е противодържавно. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в тв интервю малко по-рано. “Не трябва да се говори за тези военни сделки, за боеприпаси, за калибър, за размер, за това с коя държава търгуваме. Ние се самоубиваме, изнасяйки такава информация – така тя достига до света, до конкурентите. С Русия сме се преборили като конкурент, за да наложим нашите изключително качествени оръжия, по-качествени от техните. Всичко изнесохме от кухнята, а не бива така – виновни са и управляващи, и медии, и всички. Това е противодържавно. Не трябва да се допуска такава информация да циркулира“, каза Симеонов.
Той уточни, че времето ще покаже има ли реално държавна акция срещу това предприятие и как ще приключи казусът. „Мога да подчертая, че резултатът от конфликта между държавата и частната фирма е негативен, защото 4 хил. човека са без работа и стачкуват – това са 4 хил. семейства“, каза още вицепремиерът.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg