EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лиценз на V блок за още 10 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лиценз на V блок за още 10 години

mail06:45 | 06.11.2017прегледи 7905 коментарикоментари 0


Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) д-р Лъчезар Костов връчи лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй" за нов 10-годишен период на изпълнителния директор на АЕЦ-а Иван Андреев, което стана на официална церемония, на която присъства министърът на икономиката Теменужка Петкова.

Документът удължава с нови 10 години експлоатацията на блока, което е максимално дългият възможен срок по закон, въпреки че изводите след приключване на програмата за удължаване на живота на пети блок сочат, че няма ограничения за безопасната му работа до 2047 г. След изтичането на 10-годишния период АЕЦ „Козлодуй" трябва отново да кандидатства за нов лиценз.

Председателят на АЯР отбеляза, че подновяването на лиценза на блока тази година съвпада с изтичането на 30-годишния му проектен срок. „Подобна процедура се прави за пръв път у нас, докато в международен план тя е утвърдена практика", посочи д-р Костов. По думите му в световен мащаб има 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в процес на експлоатация повече от 30 години и все повече страни определят като приоритет удължаването на срока на експлоатацията им, след изтичане на първоначално планирания.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Андреев определи получаването на лиценза като един дълго и внимателно подготвен успех, зае! който стои огромна по обем многогодишна работа. „Всички предвидени дейности са успешно приключени. Да се поздравим с постигнатия успех", каза Андреев.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви от своя страна, че денят е специален, защото един от основните приоритет на правителството в тази сфера, свързан именно с развитието на ядрената енергетика и удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй", става факт.

На церемонията стана ясно още, че цялата стойност на удължаването живота на двата блока е 674 милиона лева.

Преди една година - в края на октомври 2016 г., бяха финализирани дейностите по договора между АЕЦ „Козлодуй" и консорциума "Русатом Сервис-Концерн Росенергоатом-EDF" за обосновка на възможността да се удължи срока на експлоатация на пети блок на атомната централа. Според окончателните разчети работоспособността на реактора е още 30 години. Модернизацията на блока е отнела 25 месеца, а инвестицията възлиза на 120 млн. лв.

Паралелно с удължаването на живота на пети блок централата работи и по модернизацията на шести блок, срокът за експлоатация на който изтича през 2019 г. В началото на годината бе подписан договор за продължаването му до 60 години в рамките на Българо-руската междуправителствена комисия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4072