EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лихвите ще продължат да падат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лихвите ще продължат да падат

mail18:01 | 20.10.2015прегледи 11440 коментарикоментари 0


Депозитите ще останат основният начин за финансиране на банките, докато икономиката не започне да расте с високи темпове, прогнозира един от водещите банкери у нас Левон Хампарцумян. Лихвите ще продължат да падат. Докато няма сериозно раздвижване на икономиката, а оттам и на кредитирането, системата ще търси ресурс от вътрешния пазар - най-вече от депозити, смята Хампарцумян.Разбира се, ако икономиката тръгне да се развива с по-високи темпове, ще има нужда от привлечен ресурс отвън, но засега сме относително далече от такава хипотеза.

Друг вариант за финансиране е чрез емисии държавни ценни книжа, които практически са дълг на правителството. В края на септември обаче Министерството на финансите се отказа от една от предложените емисии, а през октомври прие три пъти по-малко от първоначално обявените поръчки: Министерството на финансите, като голям клиент, си има стратегия, има и тактика. В случая тактически, ако доходността, която ще получат и необходимостта от ликвидни средства не е достатъчно голяма, могат да се откажа.

По отношение на плана за преструктуриране на банковия надзор, Хампарцумян отбеляза: Планът е разумен. Надявам се, когато това завърши, а то никога няма как да завърши на сто процента, да имаме една по-ефективна Централна банка./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg