EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лихвите по депозити за май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лихвите по депозити за май

mail15:30 | 17.05.2011прегледи 4695 коментарикоментари 0


Отново отбелязваме месец, в който банките основно акцентираха върху корекциите по срочни депозити и те отново бяха в посока понижения. Макар интензивността да не е особено висока, посоката остава неизменна. В сходна посока бяха и промените при заемите. И тук наблюдаваме повтарящо се поведение на банките – акцент върху жилищните заеми и почти липса на корекции при потребителските кредити. Тенденцията на все по-плавно подобряване на условията се запазва и през април, като тя основно се ограничава в продължаване на промоции и някои понижения на лихви.
Срочни депозити
Отново висока активност на банките при депозитните продукти. Осем банки коригираха своите предложения, като посоката беше основно надолу. Не липсваха и нови предложения за нови продукти, както и част от изтеклите промоции бяха подновени. Независимо от това тенденцията на понижаваща се доходност от депозит се запазва и през април. Тексим банк прекрати предлагането на част от депозитите си. Променени са лихвите по депозити „Тексим Екстра” (нови два варианта в швейцарски франкове и британски лири) и „Отворен депозит”. Лихвите по депозит „Тексим екстра” нараснаха с до 25 б.п., като също така отпаднаха паричните прагове по депозита. При „Отворен депозит” промените в лихвите бяха както в посока увеличение, така и в посока намаление. По-значително е увеличението в лихвите, като то достига до 17 б.п. (в евро за 12 м). Инвестбанк също понижаваха лихви - по стандартни и промоционални депозити. При тях намаленията бяха с 0.25 п.п. до 0.50 п.п. С понижения в лихвите през април беше и Alpha bank. При стандартния срочен депозит на банката лихвите намаляха с между 0.25 п.п. и 0.5 за лева и евро. По депозит "Alpha Аванс" намаленията бяха по-значителни и достигнаха до 1 п.п. за лева. Намалени бяха нивата и по Прогресивния депозит на банката (с до 0.50 п.п.).
Следващата банка, която от април е с нови, по-ниски лихви по депозити е Юробанк И Еф Джи България. Още в началото на месеца беше намалена лихвата по депозит "Рента" с 0.20 п.п. – 0.30 п.п. за лева и 5 б.п. – 0.25 п.п. за евро. По-драстично беше намалението при 6М и 12М депозит "Активни пари". Промените обхванаха и трите валути, в които се предлага продукта и се движеха в рамките на от 0.50 п.п. до 2 п.п. в зависимост от валутата и срочността. В средата на месеца банката промени лихвите и на депозита си "Авансова лихва". За лева лихвите паднаха с 0.25 п.п. за 6 м и 1 бп за 12 месеца. Не такава беше промяната по евровия продукт. При него лихвите нараснаха с 0.70 п.п. за 6М и 0.05 п.п. за 12 месеца. При доларовата разновидност промените бяха разнопосочни. Така за 6м лихвата нарасна с 0.25 п.п., с толкова намаля обаче лихвата за 12 м при съответната валута. Емпорики банк също намалиха своите лихви по срочни депозити. При стандартния им продукт в лева, намалението варира между 0.20 п.п. и 1 п.п. При евровата разновидност лихвите паднаха с от 0.05 п.п. да 0.70 п.п.. Приблизително в тези рамки бяха и намаленията по депозит "Актив" и "Развитие" (при две от срочностите и паричните прагове на депозит "Развитие" има увеличение с до 0.25 п.п.) в двете валути. Новите лихви по депозит "Постоянство" са понижени за първите 5 месеца от срока на депозита, докато тези за 6тия месец са увеличени с до 1.82 п.п. за лева и 1.22 п.п. за евро. През изминалия месец Райфайзен банк обявиха промоционалните си условия по Депозит „3+3”. Те са валидни при нови за банката средства. Банка Пиреос България също излезе с две нови продложения за дългосрочно спестяване. Това са двата депозита "18" и "24", които са съответно със 18 и 24-месечен срок, и се предлагат в трите валути - лева, евро и американски долари. Лихвите по Депозит "24" са 7.50% в лева и 6.50% в евро и долари, а по Депозит "18" са съответно 7% в лева и 6% в другите две валути. Нов дългосрочен депозит представиха и Търговска Банка Д. Продуктът "Сигурност" е с максимален срок 36 месеца, като лихвата за третата година в лева достига 7,50%, а в евро – 7.25%. Една банка удължи своя промоция и това беше БАКБ. Изтеклите в края на месеца промоции бяха удължени до края май. Единствена корекция претърпя промоционалният тримесечен депозит в долари. Неговата лихва беше понижена от 4.50% на 4%. През месец април стартира и промоционалното предложение на банката за четиримесечен депозит като лихвените нива по него са 7% за лева и евро и 5% за щатски долари.
Потребителски кредити
Без сериозна активност отмина април за банките при тези продукти. И тук следвайки обичайната тенденция банките не измениха на посоката. Активността беше ниска, дори почти липсваща. Единственото, което може да се отчете като по-запомнящо се е стартирането на 1 нов продукт. Това беше промоционалното предложение на Societe Generale Експресбанк по потребителски кредит „Експресо“. Офертата е валидна за кредити над 10 000 евро и срок на погасяване до 5 години, като годишната лихва се равнява на 5.93%. Предложението на банката е в сила до 3 юни. В началото на месеца УниКредит Булбанк и УниКредит Кънсюмър Файненсинг анонсираха и своя нов продукт предназначен за хора с пенсионен доход „Златна възраст”. Лихвата по кредита достига 20,50% (за суми над 2000 лева) и е фиксирана за целия период на кредита. По време на Великденските празници пък от ПИБ обявиха промоция, като при кандидатстване за потребителски кредит от банката не начисляваха такса. Изключително мимолетна, промоцията продължи в рамките на едва два дни – 20 и 21-ви април.
Жилищни и ипотечни кредити
По активни, както обикновено, бяха банките при жилищните кредити. Шест от тях показаха такава през април, като само при половината от банките можем да отчетем практически съществени промени. По своето същество тази активност е ниска за целия банков сектор, което от своя страна подкрепя още една тенденция която вече все по-усилено се утвърждава – застой в новите предложения. Новостите са през сравнително продължителен период и не толкова големи както бяха в началото, когато се зароди тенденцията на подобряване на условията по кредити. Април сложи край на промоция при ПроКредит банк. В резултат на това лихвите по кредит „Нов Дом” в евро се покачиха с 0.25 п.п., в лева – с 0.50 п.п. Върна се и таксата за разглеждане на документи – 50 лв. С ново предложение, още в самото на начало на месеца, излезе Алианц Банк България. Новото предложение е кредит с фиксирана лихва за първата година. Новостите от банката не приключиха с новия продукт и към тях бяха добавени по-ниски лихви (с 1.40 п.п.) по останалите продукти, 1% такса за усвояване на кредита и промоция без такса за оценка на обезпечението до 30.06. При евровите заеми бе въведена още една промяна - отпадна разликата в лихвите в зависимост от срока на кредита. През април ОББ заложи на промените по левовите заеми - нов продукт и по-ниски лихви по съществуващите продукти беше акцентът на отминалия месец. Новият продукт е с фиксирана лихва за първата година, а по останалите левови кредити банката предложи с 0.50 п.п. по-ниски лихви. Паралелно с тези промени банката удължи промоцията без такса за кандидатстване до края на май. С удължена промоция без такса за разглеждане на документите бяха още две банки – Alpha bank и Societe Generale Експресбанк. И при тях срокът е до края на май. За разлика от горните три банки МКБ Юнионбанк сложи край на своята промоция без такса за разглеждане на документи. С това се върна се старият размер на таксата от 60 лв. за всички целеви и нецелеви кредити. Moitepari.bg

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg