EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Лихви по депозити – разнопосочни промени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лихви по депозити – разнопосочни промени

mail15:40 | 14.03.2012прегледи 7673 коментарикоментари 0


Най-късият месец в година се оказа доста динамичен за банковия сектор – поне по отношение на коригиране на лихви по депозити, показва анализ на портала Моите пари. Отново този сегмент зае приоритетно вниманието на банките. За разлика от други месеци, когато имаше по-ясна тенденция в посоката на промените, през февруари не беше така. Станахме свидетели на всички възможни корекции, които могат да приложат трезорите. Видяхме изтичане на промоции, както и на удължаване на такива. Нови промоции също бяха представени. Някои лихви по продукти бяха понижени, а други бяха повишени. Тази динамика се задържа през целия месец и показателно за това е, че 11 банки бяха участничките в нея. За съжаление или не, кредитите пак останаха слабо променяни. При потребителските кредити новости не видяхме, а при жилищните бяха ограничени. Това не е изненадващо, тъй като още в началото на годината голяма част от банките, които поддържат промоции обявиха, че настоящите им условия ще бъдат актуални до края на март, а някои дори до началото на май.
Индекси МОИТЕ ПАРИ
3М депозити в лева и евро
Разнопосочни сигнали даваха банките, участващи в индекса за депозити МОИТЕ ПАРИ през изминалия месец. Част от трезорите предприеха нови промоционални оферти с по-високи лихви. Друга част пък понижиха най-добрите си оферти по тримесечни депозити. Равносметката обаче, която можем да направим за изминалия месец февруари е, че лихвите по тримесечни депозити, участващи в индексите се понижиха.
Лева
Банка ДСК, Общинска банка, ЦКБ, Емпорики и Alpha bank коригираха лихвите си по-най добрите си 3-месечни депозити. ДСК и Общинска банка понижиха ЕГЛ на най-добрите си тримесечни оферти съответно с 0.77 п.п. и 0.52 п.п. Емпорики преустанови промоционалната си кампания по тримесечните стандартни срочни депозити, в резултат на което най-добрата оферта на банката се влоши с 0.24 п.п. Банките, които подобриха значително офертите си бяха ЦКБ и Alpha bank. Те запознаха активно предлагане на нови тримесечни промоционални депозити, като доходността се повиши съответно с 0.50 п.п. и при двете оферти. Всичките тези корекции обаче значително понижиха стойността на Индекса с почти 0.20 п.п., за да достигне 3.77% през месец февруари.
Евро
Аналогични на индекса в лева бяха корекциите тук. Банките, предприели промени бяха същите, както и самите корекции на офертите. Отново подобренията се оказаха на Alpha bank и ЦКБ, които повишиха ЕГЛ отново с 0.50 п.п. Трезорите, влошили условията си бяха Банка ДСК, Общинска банка и Емпорики банк. За разлика от Индекса в лева обаче, тук понижението се оказа минимално – спад с 0.07 п.п. Новата стойност на Индекса в EUR за месец февруари е 3.63%.

Потребителски кредити с и без поръчител
Февруари беше месец на ниска активност на банките от гледна точка на потребителските кредити. През този месец актуалния размер на индекса на Моите Пари по потребителските кредити с поръчител и този без поръчител останаха на нивата си от предходния месец.
Индексът по потребителските кредити с поръчител се запази на ниво от 16.17%.
Индексът по потребителските кредити без поръчител се запази на ниво от 17.74%.

Ипотечни кредити в лева и евро
Отминалият месец февруари не можем да определим като най-активния откъм промени по условия по жилищни кредити. Разбира се такива имаше, но те бяха ограничени само до промените при 2 банки. Макар и при такава ниска активност на кредиторите, индексите все пак се промениха, макар и минимално. След три поредни месеца с еднакви стойности индексът в лева се понижи с 4 базисни пункта до ниво от 9.65%. Две бяха банките, които формираха този спад. При едната от тях беше понижена лихвата по най-доброто й предложение с 20 базисни пункта, а при другата – намаляване на разхода при ползване на включените в съпровождащият кредита пакет продукти и услуги. Това поевтиняване, обаче, беше напълно неутрализирано от въвеждането на месечна такса за ползване на пакета, която дори оскъпи офертата с 2 базисни пункта.
И при евровия индекс наблюдаваме корекция след 3 месеца на застой. Посоката на промяната, обаче, е към повишение. Макар то да е само със 7 базисни пункта над януарското ниво, все пак показва известно поскъпване на заемите. Както и при левовия индекс, така и тук актуалната стойност на индекса се дължи на корекциите на същите две банки. Банката с корекция в лихвите регистрира тяхно повишение с 30 базисни пункта, което се пренесе и върху цената на кредита. До малко повишение (с 2 б.п.) и тук доведе въвеждането на такса за ползване на пакета, съпровождащ най-добрата оферта на втората банка. Така, в резултат на тези 2 повишения индексът в евро достигна ниво от 8.79%.

 

 


Тагове: лихви, депозити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860