EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Литийно шествие в София след 70+ г. прекъсване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литийно шествие в София след 70+ г. прекъсване

mail14:35 | 25.05.2016прегледи 2304 коментарикоментари 0


Софийска св. митрополия, лекари от Александровска болница и Църковните настоятелства на храм ротонда „Св. вмчк Георги“ и Храм "Св. първомъченик, първоапостол и архидякон Стефан", ви канят да се присъедините към Литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови.

На 25 май 2016 г.(сряда) от 18:00 часа с благословението на Негово Светейшество Неофит- Митрополит Софийски и Патриарх Българско в столичния храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница) ще се отслужи ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА на “СВЕТИ ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ“.

След отслужване на вечернята от 18:30 ч. ще се извърши Литийно шествие до храм-ротонда „Св.вмчк.Георги” (на бул. „Дондуков” №2 – двора на Президентството на Република България).

Маршрутът, който е получил благословията на Негово Светейшество Неофит-Митрополит Софийски и Патриарх Български е следния: от Храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница), по бул.”Пенчо Славейков”, бул.”Витоша” до площад ”Света Неделя”, по улица „Съборна” до Храм –ротонда „Св. вмчк. Георги” ( бул. „Дондуков” №2 – двора на Президентството на Република България).

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на това шествие от мястото където мъченически е пострадал светеца през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на Храм ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му.

Възобновяването на традицията се осъществява с благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български.

В продължение на повече от четиристотин години хората живели по тези земи са участвали в това възпоменание. Дори и в годините на османското владичество, когато ротондата „Св. вмчк Георги“ е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към св. мъченик Георги Софийски Най-нови.

След Освобождението на България от 1978 г. до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.

Поканват се всички столични духовници, лекари и студенти по богословие и медицина, миряни от София и страната.

Мястото, където е заловен и убит Св. Георги Най-нови е двора на Александровска болница при ъгъла на сегашните ул. «Св. Георги Софийски» и бул. «Пенчо Славейков», недалеч от болничния параклис. На мястото е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944 г., поради риск да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на храм «Св. Георги Победоносец» на бул. «Св.Патриарх Евтимий».
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg