EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Литва строи АЕЦ за 5 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва строи АЕЦ за 5 млрд.евро

mail09:50 | 22.03.2012прегледи 623 коментарикоментари 0


Литва планира да подпише концесионно споразумение по проекта за строителство на АЕЦ "Висагинас" без да чака решението на Латвия и Естония за участие в него. Това заяви днес пред медиите литовският министър на енергетиката Арвидас Секмокас, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Латвия и Естония не са субекти на концесионното споразумение. То ще бъде подписано от Литва и корпорация Хитачи (Hitachi), която е избрана за стратегически инвеститор", посочи министърът. Поради тази причина не е задължително да се чака  принципно решение на регионалните партньори, отбелязва Секмокас. "Преговорите по концесионното споразумение се приближават към края си", допълни той. Този документ трябва да бъде одобрен от правителството и парламента на Литва.
Литва планираше да построи АЕЦ "Висагинас" заедно в Латвия, Естония и Полша на площадката на АЕЦ "Игналина", която бе спряна през 2009 г. по искане на Брюксел заради опасения за нейната безопасност. През декември 2011 г. обаче Полша обяви, че излиза от проекта, а понякога колебания изразяват и останалите партньори, припомня ИТАР-ТАСС. Според оценките на Вилнюс АЕЦ "Висагинас" може да бъде пусната в експлоатация към 2020 година. Ориентировъчната цена на проекта е 5 млрд. евро.

 


Тагове: АЕЦ, Литва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163