EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Литва разби монопола на Газпром. А България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва разби монопола на Газпром. А България?

mail07:05 | 25.08.2014прегледи 1739 коментарикоментари 0


Литва подписа споразумение с норвежката компания Статойл (Statoil) за доставки на втечнен природен газ от 2015 година, което ще сложи край на монопола на руския гигант Газпром, единствения доставчик на Литва в момента, предаде Франс прес.

Това е една голяма стъпка към засилване на енергийната сигурност на Литва, заяви пред журналисти литовският премиер Алгирдас Буткевичус. Споразумението е за пет години и предвижда доставка на 540 милиона кубични метра газ годишно през нов терминал за втечнен газ, изграден от Литва на балтийското пристанище Клайпеда. Стойността на договора се определя на между 2,5 и 3 млрд. лита (724 - 868 млн. евро) от литовската газова компания Litgas. Миналата година Литва, чието население е около 3 милиона души, е внесла 2,65 милиарда кубични метра газ, а през 2012 година количеството е било 3,3 милиарда, доставени най-вече от Газпром. През май руският газов гигант намали с около 20 процента цената на газа за Литва, която заведе дело срещу Газпром пред международен арбитражен съд. Газпром през юни реши да продаде своите дялове в две литовски газови компании Lietuvos Dujos и Amber Grid общо за 417,1 млн. лита (132,8 млн. евро).
 

А България?

В края на минилата седмица в Министерството на икономиката и енергетиката се проведе второто заседание на съвместната работна група за изграждане на междусистемната газова връзка Турция – България.  Обсъдени бяха проектантските и инвестиционните дейности по газопровода, техническите параметри и възможностите за финансиране.

"Бизнес моделът на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка между двете страни трябва да се разглежда като двупосочен интерконектор, който да позволява реализирането на газови потоци от България за Турция, както и от Турция за България и региона", подчерта зам.-министър Антон Павлов.

По думите му ускоряването на изграждането на интерконекторите с Гърция и Турция ще осигурят възможност за доставки на природен газ от алтернативни източници. Той бе категоричен, че продължава работата и по газовите връзки с Румъния и Сърбия. Реализирането на проекта ITB ще помогне на България и Турция да разширят и оползотворят в по-голяма степен възможностите на националните си газови мрежи. Следващото заседание на работната група за изграждане на интерконектора Турция – България се предвижда да се проведе в края на месец септември в Турция.


Тагове: Литва, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg